Cilat janë shenjat që trupi jep kur sheqeri në gjak është në nivele të larta?

Prishtinë | 19 Maj 2023 | 22:01 | Nga Ekonomia Online

Sheqeri është burimi kryesor i energjisë së trupit tuaj, prandaj ju nuk mund të mbijetoni dot pa të.

Ai luan një pjesë të rëndësishme në mirëqenien e përgjithshme dhe kur pëson luhatje, shëndeti juaj rrezikohet të preket nga sëmundjet e zemrës, veshkave dhe goditjet në tru.

Simptomat e sheqerit të lartë në gjak mund të variojnë nga ato të lehtat e deri tek shenjat të cilat nuk mund t’i injoroni dot.

Çfarë duhet të dini për sheqerin në gjak

Hiperglicemia, ose niveli i lartë i glukozës në gjak, shkaktohet kur ka shumë sheqer në gjak. Kjo ndodh kur trupi juaj ka shumë pak insulinë (hormoni që transporton glukozën në gjak) ose nuk e përdor insulinën siç duhet. Gjendja lidhet më shpesh me diabetin.

Kur sheqeri në gjak konsiderohet shumë i lartë?

Niveli i sheqerit në gjak më i madh se 180, një deri në dy orë pas ngrënies konsiderohet si shumë i lartë.

Dhe për një shifër nga 100 në 125, sheqeri në gjak konsiderohet shumë i lartë nëse nuk keni ngrënë për të paktën 8 orë.

Rreziqet e mundshme nëse gjendja nuk trajtohet

Nëse nivelet e sheqerit qëndrojnë të larta për një kohë të gjatë, enët tuaja të gjakut përgjegjëse për dërgimin e gjakut në organe të tilla si zemra dhe veshka, do të dëmtohen.

Pse disa njerëz nuk e dinë se kanë sheqer të lartë në gjak?

Jo të gjithë do të vërejnë shenja të sheqerit të lartë në gjak. Disa nga simptomat si lodhja ose shtimi i etjes, mund të zhvillohen ngadalë dhe ju të mos i kuptoni.

Cilat janë shenjat e sheqerit të lartë në gjak?

Ndjeheni i lodhur

Trupi nuk është në gjendje të përdorë sheqerin e tepërt për të ushqyer atë që trupi juaj ka nevojë për aktivitet shtesë.”

Urinim/Etje e shtuar

Kjo shenjë shfaqet sepse veshkat nuk janë në gjendje të filtrojnë sheqerin e tepërt në gjak.

Për këtë arsye rritet shpeshtia e urinimit dhe ju rrezikoni të dehidratoheni.

Humbje peshe

Kjo ndodh sepse nuk ka insulinë të mjaftueshme për t’iu përgjigjur glukozës së tepërt në trup. Në këtë pikë trupi përdor yndyrën e ruajtur dhe muskujt për tu furnizuar me energji.

Ndryshimet në shikim

Nivelet e larta të glukozës mund të rrisin sasinë e enëve të gjakut që formohen pas syrit (retinës). Kjo është e dëmshme dhe mund të rrisë rrezikun për t’u verbëruar.

Mpirje dhe ndjesi shpimi

Mund të ndodhë dëmtimi nervor i njohur edhe si neuropati, i cili mund të shfaqet me mpirje ose ndjesi shpimi nga gjilpërat në gishtat e duarve dhe këmbëve. 

Të ngjashme