Përdorimi pa kriter i këtij ilaçi në shtatzëni rrit rrezikun për abort

Prishtinë | 09 Dhj 2023 | 14:55 | Nga Ekonomia Online

Përdorimi i flukonazolit, një ilaç antimykotik, nga goja gjatë shtatzënisë rrit rrezikun e abortit spontan. Aplikimi lokal i ilaçit, nga ana tjetër, është i sigurt. Për të shpjeguar këtë është kryer një studim i cili tregon se, kur merren nga goja, baza e ilaçeve fluconazole përdoret për të luftuar infeksionet mykotike mjaft të zakonshme gjatë shtatzënisë, si candidiasis vaginale, e cila prek 10% të grave shtatzënë duke përfshirë një rrezik të rëndësishëm statistikor në rritje të abortit në krahasim me përdorimin e njëjtave barna që përdoren për përdorim lokal, apo vetëm në vendin e infeksionit (në formën e kremit).

Përdorimi lokal dhe aborti/ Hulumtuesit panë të dhënat e 1.4 milion shtatzënive në Danimarkë mes 1997 dhe 2013, kombinimi i të dhënave që lidhen me Fluconazole me përdorim oral gojë dhe lokal gjatë shtatzënisë nga nënat dhe rastet e aborteve të regjistruara.

Nga shifrat rezulton se 147 nga 3,315 gra që kishin përdorur ilaçin oral mes javës së 7-të dhe 22-të të shtatzënisë (4.43%), kishin pësuar abort kundrejt 563 aborte në mesin e 13,246 grave të pa ekspozuara ndaj ilaçit. Për sa i përket përdorimit në formën e kremit, studimi ka zbuluar se rastet e ardhmes aborit ishin më të ulëta.

Dritë e gjelbër për vajra dhe kremra/ Marrja e ilaçeve mykotike nga goja gjatë shtatzënisë lidhet me një rrezik më të lartë aborti se gratë që nuk e kanë përdorur, ose ato që kanë përdorur kremra.

Kujdes! Autorët e studimit theksojnë se kërkime të mëtejshme janë te nevojshme për të kuptuar më mirë lidhjen e rrezikut të aborteve spontane dhe përdorimit të këtyre ilaçeve.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme