Postimet në Facebook mund të tregojnë për depresionin

Prishtinë | 28 Maj 2023 | 00:18 | Nga Ekonomia Online

Postimet e njerëzve në Facebook mund të parashikojnë nëse këta persona vuajnë nga depresioni.

Studiuesit zbuluan se fjalët që njerëzit përdorën tregonin nëse ata më vonë do të diagnostikoheshin me depresion.

“Kemi vërejtur se përdoruesit që përfundimisht kishin një diagnozë të depresionit përdorën më shumë përemra të njëanshme të një personi, duke sugjeruar një preokupim me veten” thotë Johannes Eichstaedt nga Universiteti i Pensilvanisë.

Ekipi ka rekrutuar 683 njerëz që kanë vizituar një dhomë urgjence për studimin e tyre dhe kanë kërkuar të shohin faqet e tyre në Facebook. Shumica nuk ishin në depresion, por 114 kishin një diagnozë depresioni në të dhënat e tyre mjekësore.

Fjalë të tilla si “lotët”, “qaj”, “dhimbje”, “mungesë”, “urrejtje” dhe “ugh” ishin më të zakonshme në pikat e njerëzve të diagnostikuar më vonë me depresion.

Por ky nuk është studimi i parë, për të parë nëse postimet e medieve sociale mund të ofrojnë të dhëna për problemet e shëndetit mendor. Facebook filloi programin e vet në 2015, duke i lejuar njerëzit të flasin për llogaritë në qoftë se ata mendonin se njerëzit tregonin mendime vetëvrasëse.

Depresioni dhe vetëvrasjet janë në rritje në SHBA dhe mediat sociale ofrojnë mundësinë për të gjetur njerëzit që mund të kenë nevojë për ndihmë, por hulumtuesit thanë se privatësia është një çështje e madhe.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme