Pse është vështirë të jetohet me një grua të mençur

Prishtinë | 17 Jan 2023 | 00:20 | Nga Ekonomia Online

Koeficienti i lartë i inteligjencës në shumë situata jetësore është përparësi, mirëpo ai përfundimisht nuk është çelës për jetë të thjeshtë dhe të lumtur.

Inteligjenca shumë njerëzve nuk u është bekim, por mallkim.

Pse ndodh kjo?- përgjigjen psikologët.

Çdo person me aftësi të jashtëzakonshme mendore ka pesë karakteristika specifike, me të cilat vetes dhe atyre që jetojnë rreth tij ua vështirësojnë jetën, por që nuk mund të heqin dorë.

1. Shpesh mendojnë së tepërmi, në vend që të ndiejnë

Njerëzit me inteligjencë mesatare dhe të ulët janë mjaft llafazanë, që është gjë e shkëlqyeshme për psiken e tyre – presionin emocional e nxjerrin jashtë nëpërmjet bisedës, vallëzimit, qarjes etj.

Nga ana tjetër, të mençurit, kryesisht çdo gjë e mbajnë për vete, andaj shpesh duken të ftohtë dhe të pandjenja, ndërkaq brenda vetes bëjnë beteja të ashpra.

2. Shpesh janë të vetmuara dhe të pasigurta

Nga femrat shumë të mençura sot pritet shumë më tepër se nga të tjerët.

Përpiqen t’i plotësojnë pritjet mirëpo me përpjekje të fuqishme që t’ua dëshmojnë të gjithëve, i largojnë nga vetja njerëzit e afërm dhe shpesh përfundojnë plotësisht të vetmuara.

3. Shumica synojnë të kuptojnë vlerën e punës së rëndë

Femrat e mençura drejtojnë kohën, më shpejt dhe me pak mund i përfundojnë detyrat, mirëpo fakti që të gjitha i përfundojnë dhe fitojnë me përpjekje minimale, sipas tyre, ndonjëherë nuk është aspak mirë.

Inteligjenca e lartë mund të jetë problem për njerëzit të cilët nga fëmijëria konstatojnë që nuk janë të detyruar të angazhohen si edhe njerëzit e tjerë, ndërkaq mund të jenë në të njëjtin nivel.

Prandaj shumica e femrave të mençura kurrë nuk mësojnë t’i shfrytëzojnë maksimalisht kapacitetet e veta.

4. Shpesh i shikojnë si të bezdisshme

Femrat e mençura kryesisht mund të lavdërohen me njohurinë e gjerë nga fushat më të ndryshme. Prandaj mund të marrin pjesë në çdo bisedim, ndërsa janë të prira edhe t’i përmirësojnë të tjerët në bisedë, me fakte etj.

Kështu, shumica i shohin si femra të bezdisshme të cilat duan të përzihen në çdo gjë. Për këtë shkak shpesh njerëzit u shmangen.

5. Analizojnë së tepërmi

Për shkak të mendimeve dhe analizave të tepërta të çdo situate, femrave të mençura u mbetet shumë pak kohë që të merren me diç tjetër, nuk kanë kohë as për veten e vet.

Femra që mendojnë shumë shpesh, vuajnë nga ankthi, bëhen të pavendosura dhe nuk mund të vendosin cilës rrugë të ecin.

A e njihni ndonjë femër që i shkon përshtati këtyre kritereve?

A mund ta gjeni ju vetën brenda këtyre fakteve?

Të ngjashme