37% e ndërmarrësve pensionohen më herët seç kishin planifikuar

Prishtinë | 18 Jan 2023 | 22:01 | Nga Ekonomia Online

Puna e një sipërmarrësi zë një pjesë të madhe të jetës së tij dhe është e vështirë të imagjinohet ndryshe. Por, nëse si shumë njerëz po mendoni të punoni akoma në moshën 65 vjeçare, një studim i fundit nga Qendra e Kolegjit Boston për Kërkime të Pensioneve (CRR) mund ju pushon nga angazhimet.

“Punonjësit që raportojnë se do të punojnë në moshën 65 vjeçare u rrit nga 16% në 1991, në 48% në 2018”, shkruajnë autorët. “Por, objektiva të tillë shpesh nuk janë të mirë”.

Në fakt, i njëjti studim tregon se 37% e të gjithë punëtorëve (sipërmarrës) pensionohen më herët nga sa kishin planifikuar. Tre arsyet kryesore që CRR tregon janë: dryshimet e papritura në shëndet, punësim ose rrethana familjare.

Megjithëse sipërmarrësit krenohen se janë të vetëmjaftueshëm dhe të pavarur, ata nuk janë imun ndaj këtyre rrethanave. kështu që le të shohim pak më tej.

Goditjet shëndetësore

Ju mund të detyroheni të pensionoheni herët për shkak të kushteve ekzistuese shëndetësore, të tilla si artriti ose kushteve të tjera kronike që përkeqësohen me kalimin e kohës. Mund të jeni në gjendje të mirë shëndetësore në moshën 55 vjeç dhe planifikoni të punoni deri në 67 vjeç për të rritur kursimet tuaja. Por, më pas keni probleme të mëdha shëndetësore që ju detyrojnë të ndaloni së punuari më shpejt nga sa kishit shpresuar.

Tronditjet e punësimit

ndividët mund të humbasin një vend pune për shkak të pushimit nga puna ose mbylljes së biznesit dhe të mos jenë në gjendje të gjejnë punë të re. Nëse zotëroni biznesin tuaj dhe keni planifikuar si duhet, kjo ndoshta nuk do të vlejë për ju. Sidoqoftë, nëse jeni një sipërmarrës i vetëm në varësi të disa klientëve kryesorë që nuk kanë më nevojë për shërbimet tuaja, mund të gjeni veten në të njëjtën varkë me punëtorë të moshuar të pushuar.

Tronditjet familjare

Kjo mund të përfshijë punësimin ose daljen në pension të një bashkëshorti, ndryshime në gjendjen martesore, të qenit kujdestar për një prind ose nip apo mbesa të tjera. Këto mund dhe ndodhin me këdo dhe shpesh dëmtojnë planet më të mira.

Tronditjet financiare

Këto përcaktohen si luhatje të mëdha në pasurinë e një personi. Studimi CRR shikoi pasurinë fillestare financiare (shumën e aktiveve të mbajtura në aksione, obligacione, CD dhe lloje të tjera të llogarive financiare) minus borxh në moshën e planifikimit të individit. Tronditjet financiare nuk luajnë një rol të rëndësishëm në pensionimin e detyruar të parakohshëm për shumicën, vëren studimi. Sidoqoftë, nëse zotëroni një biznes dhe përjetoni një tronditje të madhe financiare më vonë, mund të detyroheni të mbyllni aktivitetin dhe të ndaloni së punuari më shpejt nga sa kishit planifikuar.

E keni dëgjuar shprehjen, “Performanca e së kaluarës nuk është garanci e rezultateve të ardhshme”. Kjo sigurisht që është e vërtetë kur bëhet fjalë për sa kohë planifikoni të punoni. Ju nuk mund të shmangni të gjitha goditjet, por mund të merrni hapa për të qetësuar goditjen. Filloni duke kursyer një pjesë të madhe të parave tuaja për pension, ku është e garantuar të jetë e sigurt kundër rrezikut të tregut dhe ku do të merrni një rritje konkurruese. Një udhëzim është “Rregulli i 25”, i cili thotë se ju shumëzoni shpenzimet tuaja totale vjetore me 25 për të përcaktuar se sa do të keni nevojë të kurseni deri në kohën kur pensionoheni.

Parafrazoni një thënie të theksuar shpesh: “Shpresoni për më të mirën dhe planifikoni për më të keqen, sepse kur është fjala për pushuar së punuari, mund ta merrni atë vendim nga rrethana që janë jashtë kontrollit tuaj”.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme