4 tiparet që duhet të ketë çdo lider

Prishtinë | 27 Maj 2023 | 07:00 | Nga Ekonomia Online

Guruja i lidershipit John Maxwell është i famshëm për thënien e tij “lidershipi është influencë”. Sfida e vërtetë është të kuptosh se si ta bësh atë. Së pari, liderët duhet t’i kujtojnë vetes se themeli për lidershipin nuk ka të bëjë me diktimin, komandimin ose kontrollimin, por me shërbimin ndaj të tjerëve (klientëve tuaj, por veçanërisht punonjësve tuaj).

Rruga e Influencës

Influenca fillon me fuqizimin e të tjerëve për të arritur qëllimet e tyre, nxjerrjen e më të mirës të njerëzve, vënien e nevojave të tyre përpara tuajave dhe ndihmën që u jepni atyre për t’u zhvilluar.

A po kërkoni influencë në drejtimin dhe marrjen e vendimeve? Më poshtë janë 4 hapa që do t’ju ndihmojnë:

Dhuroni besim si dhuratë

Themeli për gjithçka që lidhet me lidershipin tuaj duhet të ndërtohet mbi besimin. Në librin e tij fenomenal “The Speed ​​Of Trust”, Stephen M.R. Covey thotë se një ekip me besim të lartë do të prodhojë rezultate më shpejt dhe me një kosto më të ulët. Të menduarit në mënyrë konvencionale dikton që punonjësit duhet të fitojnë më parë besimin e liderëve të tyre. Në organizata të shëndetshme, bashkëpunuese dhe me performancë të lartë, provat pohojnë se liderët janë të gatshëm t’u japin besim ndjekësve të tyre së pari dhe ata e japin atë si një dhuratë edhe para se të fitohet.

Kontrolloni egon tuaj

Një ego jo e shëndetshme dhe e pakontrolluar mund të jetë përgjegjësi për performancën e çdo biznesi. Dëshironi prova? Shikoni historinë mahnitëse të ngritjes dhe rënies së Enronit. Disa nga drejtuesit e Enron u akuzuan për komplot, tregti të brendshme dhe mashtrim me letrat me vlerë. Themeluesi dhe ish CEO i tyre Kenneth Lay u dënua për gjashtë akuza për mashtrim dhe komplot dhe katër akuza për mashtrim bankar. Para dënimit, ai vdiq nga një atak në zemër.

Një lider me ndikim dhe me një ego të shëndetshme është ai që ka zotëruar ekuilibrin paradoksal të përulësisë personale me besim dhe vendosmëri. Autori dhe udhëheqësi i mendimit Jim Collins u dha atyre etiketën e një udhëheqësi të “Nivelit 5” në librin e tij “Good to Great”. Arsyeja që njerëzit duan të ndjekin drejtuesit e Nivelit 5 është se ata janë të sigurtë dhe mund t’u besohet. Kjo është influenca.

Demonstroni aftësinë e lidershipit

Një karakter i fortë dhe i përulur në shërbim të të tjerëve sigurisht që do t’i bëjë njerëzit më të sigurtë. Por besimi venitet nëse nuk mund të demonstroni njohuri dhe ekspertizë që do ta çojnë vizionin përpara. Ekspertiza përfshin aftësinë për të komunikuar vizionin dhe për të angazhuar në mënyrë aktive të tjerët në ndjekjen e tij.

Këtu është ndryshimi. Në hierarkitë tradicionale nga lart-poshtë, bosët në krye të zinxhirit ushqimor do të paraqesin një vizion, pastaj do të përdorin fuqinë dhe kontrollin për t’i shtyrë njerëzit si ‘bagëtitë’ për të realizuar vizionin. Në ekonominë e sotme sociale dhe të marrëdhënieve, aftësia vjen nga vizioni i kompanisë dhe ndjekësit mund të shprehin zërin e tyre si bashkë-krijues dhe bashkë-kontribues të vizionit. Frika nuk ekziston dhe njerëzit fuqizohen për të bashkëpunuar, përparuar dhe angazhuar.

Zhvilloni një identitet kulturor

Kompanitë si Zappos, TDIndustries, Wegmans Food Markets dhe Marriott International kanë identitete dalluese të korporatave që tërheqin dhe mbajnë punonjës të shkëlqyeshëm. Ju do të kuptoni që këto kultura të korporatave janë shumë me ndikim duke u dhënë punonjësve pavarësi mbi vendimet dhe duke lejuar një komunikim të hapur dhe shprehjen e mendimeve, ideve dhe perspektivave.

Ne kemi arritur një epokë që kërkon që kompanitë të punësojnë dhe të promovojnë liderë me transparencë personale, organizative dhe besueshmëri të lartë. Ndërsa drejtohemi në kohë post-pandemike, filloni të mendoni për identifikimin dhe zhvillimin e liderëve me ndikim për t’u integruar në ADN-në e kulturës së kompanisë suaj. (Linkedin)

Të ngjashme