Çka mund të mësojë industria e reklamave nga ajo e diamanteve?

Prishtinë | 11 Maj 2024 | 09:11 | Nga Ekonomia Online

Lucara Diamond, një firmë kanadeze, ka njoftuar blerjen e një platforme blockchain, e cila ka potencialin që të përputhet me prodhimin e përafërt të diamantëve, pasi kjo industri ka luftuar për një kohë të gjatë me gjurmueshmërinë. Ajo sugjeron të tjerët se si mund t’i ndihmojë teknologjia blockchain.

Lucara zbuloi se kishte blerë platformën digjitale, Clara Diamond Solutions, për rreth 29 milionë dollarë në aksione. Sipas një deklarate nga Lucara, platforma e re “integrohet me teknologjinë blockchain, duke siguruar gjurmueshmërinë në të gjithë zinxhirin e furnizimit me diamante”, duke eliminuar varësinë në një cikël shitjesh fikse.

“Ne besojmë se Clara jo vetëm do të modernizojë të gjithë procesin e shitjes së diamantave, por do të hapë vlerë shtesë për të gjithë pjesëmarrësit në të gjithë tregun e diamanteve”, tha Lukas Lundin, president i kompanisë “Lucara”, në komentet e raportuara nga Financial Times.

Blockchain është një databazë vazhdimisht e përditësuar, në mënyrë kronologjike, në të cilin çdo rekord individual – ‘bllok’ – shpërndahet nëpër një rrjet me vulën e datës dhe e lidhur me bllokun e mëparshëm.

Lucara nuk është furnizuesi i parë i diamantit që përdor blockchain. Në janar, De Beers, furnizuesi më i madh në botë, investoi në një sistem blockchain që do të gjurmonte rrugën e produktit përmes vlerave të zinxhirit.

“Konsumatorët duhet të jenë në gjendje të dinë se ekziston një regjistër i saktë i udhëtimit të diamantit që siguron origjinën dhe autenticitetin e tij”, tha Bruce Cleaver, CEO i kompanisë për FT. Për këto firma, garancitë që gurët e tyre të mos vijnë nga zona konfliktuale, ku ato mund të përdoren për të financuar dhunën, është me rëndësi për të ruajtur besimin e konsumatorit.

Ndërsa shumica e shembujve të blockchain janë në hapat e para të tyre, bilanci kryesor është në gjendje të krijojë një zinxhir furnizimi transparent, të rëndësishëm për shumë industri kyçe. Edhe reklamat kanë dëgjuar për potencialin e teknologjisë për të pastruar zinxhirin e zymtë të medieve digjitale.

Agjenci të reja, të tilla si Truth, e cila filloi përdorimin nëntorin e kaluar, duke e quajtur statusin e saj si “blockchain i parë”, kanë premisa për ndryshimin e kësaj platforme.

“Tani për tani, pasi ia dorëzoni paratë agjencive, ju si klient nuk e dini se çfarë ndodh. Ju mund të merrni një deklaratë pajtimi, por nuk ka asnjë mënyrë për ta verifikuar atë”, tha Mary Dr Keane-Dawson, CEO Global i TMG-së.

Megjithatë, me “blockchain“, “çdo transaksion regjistrohet nga bilanci që verifikon individualisht atë transaksion që është kundër rregullave që ju keni vendosur,” tha ajo.

Problemet, megjithatë, vazhdojnë me teknologjinë. Shpejtësitë e transaksioneve janë të ngadalta dhe industria ende nuk ka rënë dakord për një monedhë universale që do të lejonte një standard të përgjithshëm. Megjithëse historia ka tendencë të luajë me hipoteza, shembulli i industrive të tjera që ballafaqohen me zinxhirët e tyre të zymtë të furnizimit mund të ofrojnë një plan për të ardhmen e medias digjitale.

Të ngjashme