Dobitë shëndetësore nga arrat

Prishtinë | 19 Maj 2023 | 22:06 | Nga Ekonomia Online

Njerëzit me diabet tip 2 që hanë ushqime të pasura me bajame, arra, lajthi, kanë një kontroll shumë më të mirë të niveleve të sheqerit në gjak dhe për këtë arsye një rrezik më të ulët të sëmundjeve të zemrës.

Efekti pozitiv i ushqimit në diabetikët e tipit 2 vlen edhe për të gjitha ushqimet që gatuhen ngadalë: fasulet, fasulet jeshile, thjerrëzat, transmeton lajmi.net.

Në Universitetin e Torontos (Kanada), 210 lëndë me diabet tip 2 u ekzaminuan të ndarë në dy grupe me nga 105 lëndë secila.

Një grup hëngri ushqime që kishin një indeks të ulët glicemik (fasule, bizele, thjerrëza, bajame, lajthi, arra), ndërsa grupi tjetër hante ushqime të zakonshme të parashikuara për këta pacientë.

Rezultatet treguan një ndryshim shumë domethënës në kontrollin e sheqerit në gjak të dy grupeve, me grupin që hante kryesisht ushqime me indeks të ulët glicemik shumë më mirë duke ruajtur nivele të ulëta të sheqerit në gjak sesa grupi tjetër

Rekomandohet që personat me diabet tip 2 të hanë kryesisht këtë lloj ushqimi. 


Të ngjashme