Bulizmi, s’i t’ju ndihmojmë fëmijëve?

Prishtinë | 20 Nën 2022 | 13:01 | Nga Ekonomia Online

Fundjavën që lamë pas, në datën 7 shkurt, ishte dita ndërkombëtare kundër bullizmit. Fatkeqësisht, fenomeni është gjithnjë e më i përhapur dhe duket se prek pothuajse 9 në 10 fëmijë. Më poshtë keni disa këshilla sesi prindërit mund të përpiqen të ndihmojnë fëmijët e tyre.

Të dhënat e Eures, Instituti i Kërkimeve Ekonomike dhe Sociale, janë alarmante: në fund të vitit 2019 fenomeni i ngacmimit dhe sulmit në internet preku 9 nga 10 të rinj.Rezultatet vijnë nga një mostër prej 1,022 nxënësish nga shkollat e mesme në Romë: 66.9% e të rinjve janë dhunuar të paktën një herë; 81.3% ishin spektatorë; shkolla është vendi kryesor ku zhvillohen episodet e dhunës (57.3% e viktimave thonë se kanë pësuar vepra të tilla brenda klasës dhe 34.9% brenda institucioneve). Prandaj, rëndësia absolute e kësaj dite kundër ngacmimit dhe sulmit në internet, është për të kthyer vëmendjen drejt këtij fenomeni vërtet shqetësues.

Që nga shkolla fillore

Mbi 90% ishin fëmijë të përfshirë në fenomen, duke filluar nga shkollat fillore dhe nëntëvjeçare; mbi 66% janë viktima; 37% e tyre kanë kryer ngacmim ose sulmim në internet në mënyrë të përsëritur ose sporadike. 40% thonë se këto janë shaka të thjeshta, 90% e tyre e kanë parë veten të përfshirë, ndërsa vetëm 50% besojnë se kjo dukuri është një emergjencë për t’u adresuar dhe zhdukur. Në 50% të rasteve thuhet se është një fenomen që ka ekzistuar gjithmonë dhe që mediat e kanë bërë më të madh duke e ekzagjeruar.

Në pamundësi për të reaguar

Fenomeni është aq i përhapur sa fëmijët tani duket se kanë hequr dorë nga tentativat për t’u mbrojtur. Siç thotë Fabio Piacenti, drejtor shkencor i projektit Eures për ngacmimin, “Është në mëdyshje të theksohet se ata që thonë se duhet të merren me raportimin e çështjeve te mësuesit, prindërit ose zbatimi i ligjit (23%, 14% ose 25%), në realitet ata përballen me të, minimizojnë problemin ose e konsiderojnë shaka; në përmbledhje, fëmijët janë të vetëdijshëm në mënyrë ideale se çfarë duhet të bëhet, por në praktikë ata nuk janë në gjendje, kanë frikë ose shmangin rrëfimin e situatën dhe të kërkuarit ndihmë nga një i rritur”.

Këshilla për prindërit

Fëmijët nuk reagojnë dhe shpesh nuk flasin me askënd për ngacmimet dhe sulmet në internet, përfshirë prindërit. Atëherë, çfarë mund të bëjnë njerëzit afër tyre që të ndihmojnë ata që kanë nevojë? Disa këshilla vijnë drejtpërdrejt nga Karabinierët italianë, sepse ka krime që rëndojnë rreth ngacmimit dhe sulmit në internet, të tilla si vjedhjet dhe shpifjet, të cilat duhet të adresohen menjëherë dhe me rigorozitet.

Karabinierët sugjerojnë të jeni gjithmonë të disponueshëm për dialog dhe të ndihmoni fëmijët dhe të rinjtë të shprehin emocionet e tyre, madje edhe ato negative, siç janë zemërimi dhe zhgënjimi. Duhet t’u shpjegohet atyre, për shembull, se zemërimi në vetvete nuk është i gabuar dhe për këtë arsye nuk ka pse të fshihet, por që ai bëhet i dëmshëm dhe potencialisht eksploziv në rastet kur shtypet gjatë.

Nëse fëmija ndryshon qëndrimin e tij

Është shumë e rëndësishme që prindërit t’i kushtojnë vëmendje ndryshimeve të papritura në sjelljen, gjendjen shpirtërore ose zakonet e fëmijëve të tyre. Është e nevojshme të alarmoheni nëse, për shembull, djali kthehet në shtëpi nga shkolla me mavijosje, prerje, libra ose objekte të tjera të rrënuara ose nëse befas nuk dëshiron të shkojë më në shkollë, duke përmendur falje për sëmundje të rreme si dhimbje stomaku dhe dhimbje koke.

Zgjidhni çfarë të bëni së bashku

Nëse prindërit dyshojnë se ka një problem ngacmimi, këshilla më e mirë është të përpiqeni të gjeni një zgjidhje së bashku me fëmijën duke e përfshirë atë në kërkimin e zgjedhjes më të mirë. Ajo që duhet shmangur absolutisht është të bëni gjykime të nxituara ose etiketime të lehta pa hetuar së pari se si shkuan me të vërtetë gjërat. Mund të propozohen shumë mënyra të ndryshme, nga biseda me mësuesit ose me një person të besuar ose madje, në raste serioze, kontaktoni policinë që mund të ndërhyjë drejtpërdrejt.

Nuk është gabim të përpiqesh të zgjidhësh situatën duke kërkuar ndihmë nga shkolla. Nëse ka përfshirje të shkollave, në fakt, 70% e rasteve (të dhënat e Eures) shohin një ulje të ngacmimit derisa ai pothuajse zhduket plotësisht, shkruan pernenat.al, transmeton Klan Kosova.

Të ngjashme