Pse po punoni më shumë se 40 orë në javë?

Prishtinë | 30 Maj 2023 | 23:45 | Nga Ekonomia Online

Ju mund të thoni se një ndërmarrës do të dështojë së shpejti nga pamja që shihni në sytë lodhur dhe të drobitur.

Disa ankohen se punojnë 60 deri në 80 orë javë. Ndjenja e tyre e ndërtimit “barazi djerse” i verbon ata për sakrificat që ata bëjnë – për shëndetin e tyre, për martesat e tyre, familjeve dhe komuniteteve të tyre. Ajo që ata gabojnë si një mënyrë jetese të suksesshme është në fakt një dështim masiv.

Lodhje Personale

Njerëzit nuk janë të krijuar të punojnë 80-orë në javë, të paktën jo për afat të gjatë.

Studime të ndryshme tregojnë se ne njerëzit veprojnë në mënyrë efikase për ndoshta 10 orë në ditë, dhe kjo është në qoftë se ju flini mirë, hani drejt dhe të ushtroni rregullisht. Siç do të shihni shpejt, duke u përpjekur për të punuar më shumë se 10 orë është një ushtrim në kthim të pakësuar, ajo ju mban nga të qenit në kulminacion të performancës tuaj për këto 10 orët e para.

Shumica e njerëzve kanë nevojë për tetë orë të plota gjumë për rinovimin. Kjo lë 16 orë zgjuar në një ditë. Një sasi e drejtë e asaj kohe është shpenzuar në mirëmbajtjen: të hahet, banje, larja e dhëmbëve, shëtitja e kafshëve dhe gjërat e tjera të përditshme. Zbres edhe nga këto 16 orë në dispozicion të minimale ndërveprim të familjes dhe detyrë kohë (dërgimi i fëmijëve në shkollë), ngjarje të veçanta (duke parë mjekun tuaj për atë dhimbje gjoksi që është duke ju bezdisur), kohën tuaj të udhëtimit (e cila për shumicën e njerëzve është joproduktive ). Shumë shpejt, ju mund të keni vetëm 10 orë në ditë për të bërë punën e vërtetë.

Mënyra e vetme që ju mund të bëni më shumë është për të punuar shtatë ditë në javë (dhe se vetëm ju blini një maksimum prej 20 orë shtesë të produktivitetit) ose të kaloni duke bërë ato gjëra të quajtur jetë. Ju injoroni bashkëshortin tuaj, humbisni lojën e futbollit të fëmijës tuaj, nuk bëni punë vullnetare, shmangni palestrën dhe ushqeheni me ushqime të shpejta pasi që ju nuk keni kohë për ushqim të vërtetë. Me këtë mënyrë jetese ju së shpejti nuk do të keni një bashkëshort, nuk do të shihni fëmijët tuaj për shkak se ata jetojnë me ish-bashkëshortin/ten tuaj, injoroheni reciprokisht nga njerëzit në komunitetin tuaj – dhe ju do të gjendeni të vdekur nga një atak në zemër me një kuti “McDonald” në grushtin tuaj.

Pse sipërmarrësit punojnë shumë

Padurimi është një tipar universal për sipërmarrësit. Ata kanë një vizion dhe duan për arrijnë atë para fundjavës. Ata gjithashtu ligën drejt perfeksionizmit, dhe i kushtojnë vëmendje një morie të detajeve në biznesin e tyre. Mes dëshirës së madhe të përfunduarit sa më shpejt dhe drejt, ata shpesh zgjedhin për ta bërë atë vetë. Të gjithë atë.

Por jeta nuk funksionon në këtë mënyrë. Ju nuk mund të shkallëzoni aq larg. Megjithatë ju filloni në rrugën e mbipunës vetëm për shkak se keni bërë shumë nga gabimet e zakonshme të sipërmarrësit:

  • Ju nuk keni prioritete: Jo çdo gjë është aq e rëndësishme, dhe ju vendosni planin B para e A.
  • Ju nuk merreni me “gjërat e vështira të parat”: Trembja nga problemet e mëdha dhe detyra të pakëndshme ju mbajnë pezull nga nisja e iniciativave të rëndësishme.
  • Ju nuk delegoni: Frika nga mos  kryerja e detyrave nga njerëzit e tjerë në mënyrën tuaj të menduarit, ju çon në imtësitë ose përndryshe ju shton në ngarkesën e punës tuaj.
  • Ju obsesionoheni mbi imtësira të parëndësishme: Ju nuk mund të merrni barnat për kokën tuaj para se barnat të jenë të përgatitura.

Mos u bëni rob i vetes

Sipërmarrësit e mbingarkuar marrin këtë mënyrë me anë të tyre. Ata janë të vetmit njerëz që mund të përmirësojnë dëmin.

Duke ditur se performanca në punën tuaj zbehet pas 10 orësh, ju duhet të synoni për të punuar 50 orë ose më pak në javë. Unë kam qenë Drejtori i Përgjithshëm i MICREL, një kompani e madhe  e gjysmëpërçuesve, për 37 vjet fitimprurëse. Në ato gati katër dekada, kam vënë në një mesatare prej jo më shumë se 50 orë në javë. Kam arritur këtë duke maksimizuar kohën time në punë. Ajo është shumë më e preferueshme për të punuar mirë se sa të punoni shumë. Nëse ju punoni mirë edhe për 10 orë, ajo ju dobëson për 20 orë të tjera.

Punoni me mençuri

Kjo tingëllon e rëndomtë, por bëhuni të zgjuar për çdo veprim tuajin. Mos harroni se një e mirë-menduar sjellë gjëra të mrekullueshëm. Një vendim i keq kërkon shumë punë për tu përmirësuar.

Ndrysho organizimin

Nëse ju gjeni se nuk ka asnjë mënyrë që ju mund të mbani brenda një jave 50-orëshe, atëherë ju keni nevojë për të ndryshuar dizajnin tuaj organizativ. Disa punë që njerëzit e tjerë duhet t’i bëjnë duhet shtruar në tavolinën tuaj, dhe ju duhet të ridizajnoni përgjegjësitë në përputhje me rrethanat.

Lëri të punojnë në mënyrën e tyre

Nëse ju të punësoni njerëz të mirë, komunikoni me ta në një vizion të qartë, artikuloni mision të përbashkët dhe krijoni një kulturë të fortë të bashkëpunimit, ju nuk keni nevojë për mikro-menaxhime. Lejoni këta punonjës të bëjnë gjëra të mëdha, duke i bërë ato për ju.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme