Studimi: Katër nga pesë të moshuar zviceranë, në shënjestër të mashtruesve

Prishtinë | 02 Tet 2023 | 18:45 | Nga Ekonomia Online

Mashtruesit po synojnë gjithnjë e më shumë të moshuarit në Zvicër, duke përdorur mashtrime në internet, emaile phishing dhe duke shitur artikuj me çmim të lartë, zbulon një studim i ri. Është vlerësuar se ata janë mashtruar nga rreth 675 milionë CHF në vit. Vitet e fundit, pothuajse 80% e njerëzve mbi 55 vjeç janë përballur me këta mashtrues, zbulon një studim i publikuar të hënën nga Pro Senectute Switzerland.

Organizata zvicerane e avokimit për të moshuarit vlerëson se humbjet vjetore janë rreth 675 milionë CHF. Kjo është dy të tretat më shumë se në studimin e para pesë vjetëve (400 milionë CHF).

Pandemia e Covid-19 mendohet se ka pasur ndikim në këtë trend, duke promovuar përdorimin më të madh të internetit dhe mundësi të reja për mashtrim. Rastet e krimit kibernetik janë pothuajse dyfishuar në pesë vjetët e fundit dhe prekin 52.3% të të anketuarve.

Gjatë pesë vjetëve të fundit pothuajse katër nga pesë persona (78.2 për qind) janë përballur me një tentativë mashtrimi. Ndërsa shumica e të prekurve ishin në dijeni të përpjekjes, pothuajse 20% e të anketuarve ranë viktimë, sipas Pro Senectute.

Pavarësisht kësaj, popullata e moshuar në Zvicër është veçanërisht e vëmendshme ndaj rasteve të mashtrimit telefonik, thotë Beatrice Kübli nga Swiss Crime Prevention, megjithatë sipas saj, po shihen raste të një fenomeni të ri, “thirrjet e shokut”, të cilat po rriten ndjeshëm, shkruan swissinfo.

Ajo ka shpjeguar se gjatë një të ashtuquajturi “thirrje shoku”, mashtruesit kontaktojnë një të moshuar dhe raportojnë se një i afërm është përfshirë në një emergjencë, prandaj kostot përkatëse tani duhet të parafinancohen.

“Personi në fjalë ishte përgatitur menjëherë për të plotësuar kërkesën për para, sepse kishin frikë për të afërmit e tyre. Mashtruesit po e shfrytëzojnë qëllimisht këtë gjendje të jashtëzakonshme”, thotë Kübli.

Të prekurit shpesh e dinin për fenomenin përpara incidentit.

“Por në gjendjen e jashtëzakonshme, njerëzit nuk mendojnë më për të”, thotë ajo.

Ajo në përgjithësi rekomandon të moshuarit që të mos përfshijnë emrin e tyre të plotë në drejtoritë e adresave.

Për shembull, në vend të “Rosmarie”, thjesht shkruani “R”. Për të vënë më mirë nën kontroll fenomenin, të prekurit duhet ta denoncojnë edhe në polici, qoftë edhe thjesht një tentativë.

Studimi: Katër nga pesë të moshuar zviceranë, në shënjestër të mashtruesve
Read more

Të ngjashme