Terapia e grupit, trajtimi më efektiv kundër ankthit

Prishtinë | 02 Pri 2023 | 00:50 | Nga Ekonomia Online

Terapia e sjelljes njohëse të grupit (CBT) mund të jëtë zgjidhja më e mirë psikoterapisë për crregullimet e ankthit tek fëmijët dhe adoleshentët, sipas një studimi të ri.

CBT është një terapi që qëllim ka të ndihmojë njerëzit të menaxhojnë problemet duke nxitur ndryshime pozitive në mënyrën se si ata mendojnë dhe sillen, transmenton Klan Kosova.

Përdoret gjerësisht për të trajtuar ankthin dhe depresionin, si dhe problemet e tjera të shëndetit mendor dhe fizik, sidomos tek të rriturit.

Ky studim tregoi se grupi i vetëm i CBT ishte dukshëm më efektiv në reduktimin e simptomave të ankthit sesa psikoterapitë e tjera, besohet se psikoterapia e dorëzuar në një format grupi mund të rezultojë në rezultate më të mira për pacientët për shkak të ekspozimit shtesë të stimujve shoqëror dhe ndërveprimit brenda formatit të grupit.

“Ky studim është inkurajues sepse tregon se ekziston një përfitim i vërtetë në trajtimet psikologjike të krijuara prej kohësh për çrregullimet e ankthit në adoleshentët”, tha autori i studimit, Profesor Andrea Cipriani i Departamentit të Psikiatrisë të Universitetit të Oksfordit.

Studimi përfshiu 101 prova klinike të rastësishme (me rreth 7,000 pjesëmarrës) që krahasuan çdo psikoterapi të strukturuar me një psikoterapi tjetër ose një kusht kontrolli për çrregullimet e ankthit tek fëmijët dhe adoleshentët.

Gjithashtu, ai zbuloi se CBT, i dorëzuar në mënyra të ndryshme, ishte në mënyrë të konsiderueshme e dobishme krahasuar me placebo ose listën e pritjes në drejtim të përmirësimit të cilësisë së jetës së fëmijëve dhe të adoleshentëve dhe përmirësimit funksional.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme