5 karakteristika të udhëheqësve “të lindur”

Prishtinë | 05 Qer 2023 | 07:20 | Nga Ekonomia Online

Për t’i njohur tiparet e një lideri të madh, dhe pastaj të përpiqemi t’i mishërojmë personalisht është e ngjashme me ngrënien në një restorant të klasit botëror dhe të përpiqemi ta kopjojmë atë vakt në shtëpi më vonë. Përpjekjet tuaja me gjasë nuk do t’i përmbushin pritjet tuaja.

Pse? Kuzhinieri ka orë të panumërta të trajnimit të cilat ju nuk i keni. Gjithashtu, për t’a rikrijuar një vakt duhet të keni njohuri se cilët përbërës janë përdorur. Megjithatë, duke e ditur se çfarë ju pëlqen në lidhje me gjellën është një vend i mirë për të filluar.

Këtu janë pesë karakteristika që na duhen të gjithëve për t’u bërë liderë të mëdhenj, edhe pse duke e ditur vetëm këtë nuk do të na shpie drejt atje.

1. Dashuria e lojës

Pasioni është padyshim një parakusht për madhështinë në çdo shëtitje të jetës. Një dëshirë e zjarrtë për arritje e cila ekziston vetëm në qoftë se ju doni atë që bëni, dhe ju nuk mund t’a simuloni këtë. Nëse ekipi juaj dyshon në pasionin tuaj, nuk është e mundur që ta krijoni një vizion për ta të cilin ata do të duan t’a ndjekin.

Gjeni një biznes dhe një rol që ju intereson me të vërtetë.Ndoshta nuk mund të jetë dashuri në shikim të parë — mund të marrë kohë që emocionet tuaja t’a manifestojnë veten — por pasi që ato manifestohen, pasioni juaj për biznesin do të ngjitet tek ju.

2. Komunikimi i shkëlqyer

Në botën e sotme të biznesit, duhet të jeni të artikuluar. Nuk është e rëndësishme për ju që vetëm të keni ide të shkëlqyera, por aftësia juaj për të komunikuar në mënyrë të shkëlqyer është po aq e rëndësishme. Nëse komunikimi nuk ju përshtatet mirë, bëni përpjekje për t’u bërë shkrimtar, folës dhe dëgjues më të mirë. Në fund të fundit, aftësia për t’i mbledhur trupat është një cilësi e rrënjosur nga koha e që ka qenë një domosdoshmëri për mbretërit, gjeneralët si dhe për sipërmarrësit.

3. Ashpërsi e mjaftueshme

Çdo sipërmarrës mund të shkruaj një roman mbi rëndësinë e kthimit mbrapa nga vështirësitë dhe këmbënguljes edhe ndonjëherë pse ka kohëra sfiduese. Një dozë e çiltër e ashpërsisë mendore nuk është e rëndësishme vetëm që një lider të ekspozojë shëndetin e tyre psikologjik, por edhe për shëndetin e ekipit të tyre. Kur punonjësit tuaj shohin që ju keni mundësinë për ta shtyrë çdo pengesë pa frikë, ata do të vazhdojnë të duan të jenë pjesë e saj. Gjithashtu, një qëndrim i cili nuk ka ndërmend ta lë punën ka një mënyrë të jashtëzakonshme të pasqyrimit mbi të tjerët.

4. Kujtesë e mprehtë

Udhëheqësit më të mirë ndajnë tiparet paradoksale të të qenit në gjendje për të lëvizur përtej një gabimi sikurse ai të mos ketë ndodhur kurrë, dhe ecin tutje me mësime të rëndësishme të mësuara të cilat nuk do të harrohen kurrë. Ndaluni gjatë në një gabim të kaluar dhe kjo mund të dëmtojë një udhëheqës nga bërja e zgjedhjes vendimtare. Lideri efektiv mund t’i ndajnë gabimet në një pjesë të ndryshme të mendjes së tyre, duke e fshehur atë derisa t’i nevojitet, duke mos lënë që ato të ndikojnë në besimin e tyre në këtë moment.

5. Qëllime të përqendruara në ekip

Udhëheqësit më të mirë vënë ekipet dhe bashkëpunuesit e tyre në radhë të parë. Ata e dinë se nëse kujdesen për biznesin dhe ata përreth tyre, ata do të marrin atë që meritojnë. Ambicia personale nuk është e keqe, për aq kohë sa është e mbajtur nën kontroll dhe është një prioritet të vogël.

Të ngjashme