A mund t’iu shkaktojë kancer uji, ja ç’thonë shkencëtarët

Prishtinë | 25 Mar 2023 | 22:44 | Nga Ekonomia Online

Pse shtohet fluroidi në ujin tonë të pijshëm? Për mbi 70 vjet njerëzit në Shtetet e Bashkuara kanë përfituar nga uji i pijshëm me fluor, i cili çonnë shëndet më të mirë dentar, sipas një deklarate të bërë nga Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve.

Fluori i shtuar në ujë të pijshëm është një përbërës i fluorit që është një nënprodukt kimik i prodhimit të armëve bërthamore, çelikut, çimentos, fosfatit dhe armëve bërthamore.

Kjo formë e fluorit është e krijuar nga njeriu. Fluori në këtë formë, nuk ka vlerë ushqyese. Kjo është një nga kimikatet më të rrënjosura industriale

Shumica e vendeve të zhvilluara (duke përfshirë 97% të vendeve evropiane) refuzojnë të shtojnë fluorid në ujë të pijshëm.

Një studim i botuar në revistën Cancer Causes and Control arriti në përfundimin se djemtë që pinë ujë të floruiduar kanë një rrezik në rritje të një kancerit të kockave.

Sipas Partisë së Gjelbër në Mbretërinë e Bashkuar “Ka shumë pak dëshmi bindëse se fluoridi redukton incidencën e kariesit të dhëmbëve (prishjen e dhëmbëve), por është e njohur për rritjen e fluorozës së dhëmbëve.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme