Administrata në Shqipëri nis muajin me paga më të larta, rrogat e reja për 135 mijë punonjës

Prishtinë | 01 Kor 2024 | 09:12 | Nga Ekonomia Online

Rritja e pagave për administratën publike hyn në fuqi këtë të hënë, më 1 korrik.

Rritja përfshin 135 mijë punonjës të administratës shtetërore, konkretisht punonjësit e sistemit arsimor parauniversitar, punonjësit e sistemit shëndetësor, punonjësit e sistemit të sigurisë së vendit (Policia e Shtetit, Policia e Burgjeve, Garda e Republikës, Forcat e Armatosura, Mbrojtja nga zjarri dhe shpëtimi) si edhe punonjësit e nivelit zbatues dhe mbështetës të administratës shtetërore.

Lista e sektorëve që përfitojnë nga rritja e pagave:

Ushtria

-Për ushtarin bazë, me rritjen e sotme paga e tij shkon në 71 mijë lekë

-Rreshteri, 80 mijë lekë

-Majori, 107 mijë lekë

-Koloneli, 158 mijë e 500 lekë

-Gjenerali, 190 mijë lekë.

-Të gjitha këtyre pagave u shtohet një trajtim ushqimor, prej 16 mijë lekësh

Zjarrfikësit

-Asistent Zjarri (grada më e ulët) 60 mijë lekë

-Zjarrfikës 65 mijë lekë

-Kryezjarrfikës 70 mijë lekë

-Kryeinspektor zjarrfikës 85 mijë lekë

-Inspektor zjarrfikës 75 mijë lekë

-Komisar zjarrfikës 105 mijë lekë

-Drejtues zjarrfikës 155 mijë lekë

-Drejtues i parë zjarrfikës 140 mijë lekë

-Drejtues i lartë zjarrfikës 160 mijë lekë

Sistemi arsimor

-Paga e mësuesit në arsimin e mesëm të lartë që ka kualifikimin dhe që ka vjetërsi mbi 15 vite pune eksperiencë do shkojë 98 500 lekë.

-Paga mesatare e mësuesit në arsimin e mesëm të ulët me mbi 15 vite vjetërsi shkon nga 75 800 në 96 000 lekë.

-Mësuesit e ciklit fillor me mbi 15 vite eksperiencë nga 72 mijë Lekë paga shkon në 95 200 lekë.

-Punonjësit e shërbimit psiko-social, paga mesatare shkon 910 luro.

-Për oficerët e sigurisë 800 euro në muaj si pagë mesatare.

Sistemi shëndetësor

-Të gjithë mjekëve të përgjithshëm u rritet paga me 20 mijë lekë mbi pagën ekzistuese.

-Të gjithë infermierëve u rritet paga me 15 mijë lekë mbi pagën ekzistuese.

-Përfitojnë edhe punonjësit e administratës së sistemit shëndetësor, 15 deri në 20 për qind të pagës së tyre aktuale.

Sektori i burgjeve

-Rritja e pagave varion nga 13 deri në 27 për qind.

-Rritja shkon nga 6 mijë lekë, deri në 33 mijë e 600 lekë e përshkallëzuar sipas gradave.

-Aspirantët, pjesë e strukturës së Policisë së Burgjeve dhe do paguhen me 80 për qind të pagave të inspektorit.

Të ngjashme