Departamenti amerikan i Shtetit, sanksionon Wagnerin rus

Prishtinë | 29 Jan 2023 | 15:39 | Nga Ekonomia Online

Shtetet e Bashkuara po sanksionojnë individë dhe entitete të lidhura me grupin paraushtarak të Rusisë, Wagner dhe kreun e saj, Yevgeniy Prigozhin – duke përfshirë infrastrukturën kryesore, operacionet e saj në fushëbetejë në Ukrainë, prodhuesit e armëve ruse dhe ata që administrojnë zonat e pushtuara ukrainase nga Rusia.

Ky veprim mbështet qëllimin për të degraduar kapacitetin e Moskës për të zhvilluar luftën kundër Ukrainës, për të promovuar përgjegjësinë për ata që janë përgjegjës për luftën e agresionit të Rusisë dhe abuzimet e lidhura me to, dhe për të bërë presion të mëtejshëm mbi sektorin e mbrojtjes së Rusisë.

Departamenti i Zyrës së Thesarit për Kontrollin e Pasurive të Huaja (OFAC) po e cilëson Grupin Wagner si një organizatë kriminale transnacionale, në përputhje me Urdhrin Ekzekutiv (E.O.) 13581, i ndryshuar nga E.O. 13863.

Modeli i sjelljes së rëndë kriminale të Grupit Wagner përfshin ngacmimin e dhunshëm të gazetarëve, punonjësve të ndihmës dhe anëtarëve të grupeve minoritare dhe ngacmimin, pengimin dhe frikësimin e paqeruajtësve të OKB-së në Republikën e Afrikës Qendrore (CAR), si dhe përdhunimet dhe vrasjet në Mali.

Për më tepër, Departamenti amerikan i Shtetit po sanksionon pesë subjekte dhe një individ të lidhur me Wagner Group dhe Prigozhinin.

Me këtë synohet një gamë e infrastrukturës kryesore të Wagner – duke përfshirë një firmë aviacioni të përdorur nga Wagner, një organizatë propagandistike Wagner dhe kompani të frontit të Wagner.

OFAC po sanksionon gjithashtu persona dhe subjekte me bazë në Republikën Popullore të Kinës, Luksemburg dhe Emiratet e Bashkuara Arabe, që janë të lidhur me operacionet e Wagner në mbarë botën.

Të ngjashme