Dy ushqime që dëmtojnë tiroiden dhe pengojnë humbjen në peshë

Prishtinë | 19 Maj 2024 | 14:52 | Nga Ekonomia Online

Problemet e tiroides janë një nga gjendjet më të zakonshme shëndetësore. Gratë janë në rrezik më të madh se meshkujt, veçanërisht pas lindjes ose gjatë menopauzës.

tiroide

Të kesh një tiroide problematike mund ta bëjë shumë më të vështirë humbjen e peshës, por mund të ndikojë në jetën tuaj në mënyra të tjera, ndoshta lodhje dhe kapsllëk.

Ju gjithashtu mund të ndiheni në depresion, të keni mbajtje të lëngjeve dhe lëkurë të thatë. Një problem i tiroides mund të ulë ndjeshëm cilësinë e jetës tuaj.

Gluteni

Shumica e problemeve të tiroides shkaktohen nga sëmundjet autoimune. Kjo do të thotë se sistemi imunitar prodhon antitrupa që shkaktojnë keqfunksionimin e gjëndrës tiroide.

Gluteni është një aktivizues i fortë i sëmundjes autoimune tek njerëzit e prirur gjenetikisht. Gluteni shkakton një sasi të madhe inflamacioni në trup dhe mund të shkaktojë probleme autoimune tek disa njerëz.

Heqja e glutenit nga dieta juaj duhet të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit të tiroides dhe gjithashtu mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të zhvillimit të një sëmundjeje tjetër autoimune.

Produktet e qumështit

Produktet e qumështit mund të krijojnë inflamacion në trup. Shumë njerëz mendojnë se produktet e qumështit janë të vështira për t’u tretur dhe janë një shkak i zakonshëm i sindromës së zorrës së irrituar, fryrjes dhe refluksit.

Kazeina, një proteinë e qumështit, përkeqëson sëmundjen autoimune po aq sa gluteni në shumë njerëz.

Të ngjashme