Falsifikimi i dokumenteve është vepër penale, dënim deri në 4 vjet burgim

Prishtinë | 10 Mar 2023 | 18:14 | Nga Ekonomia Online

Policia ka njoftuar se Ambasadat në Kosovë kanë raportuar për dokumente të falsifikuara gjatë aplikimit për viza.

PK apelon që të mos bien pre e këtyre personave dhe paralajmëron qytetarët se ata që falsifikojnë mund të gjobiten dhe të marrin dënim me burg deri në 4 vjet.

Njoftimi i plotë:

Policia e Kosovës, Drejtoria për Hetimin e Krimeve Ekonomike dhe Korrupsionit, ka pranuar një
numër të konsiderueshëm të lëndëve për hetim të dërguara nga Ambasadat në Kosovë, që
ndërlidhen me veprimet e qytetarëve gjatë aplikimit për pajisje me viza, me dokumente të
falsifikuara.
Disa nga dokumentet e falsifikuar me se shpeshti janë:

  • Falsifikimi i certifikatës së gjuhës gjermane
  •  Falsifikimi i dokumentit të Trustit – kursimeve pensionale
  •  Falsifikimi i dokumentit – pasqyrës bankare

Referuar kësaj, Policia e Kosovës apelon tek të gjithë qytetarët që të mos bien pre e personave
të pandërgjegjshëm dhe të marrin mbi vete përgjegjësinë e prezantimit të dokumenteve të
falsifikuara tek institucionet përkatëse, pasi që në këtë mënyrë bien ndesh me ligjin dhe kryejnë
vepër penale për të cilën do të japin përgjegjësi para organeve të drejtësisë.
Identifikimi i dokumenteve të tilla është lehtë i zbatueshëm dhe se asnjë person me dokumente të
tilla nuk mund të kalojë në asnjë ambasadë dhe si pasojë personat të cilët bëjnë një shkelje të
tillë bartin me vete pasojat si:
-Regjistrohen në ambasada se të njëjtit kanë aplikuar me dokument të falsifikuar dhe
mund të kenë pasoja në të ardhmen për udhëtime jashtë vendit dhe
-Pasojat ligjore të cilat parashihen me Kod Penal për falsifikim të dokumentit.

Neni 390
Falsifikimi i dokumenteve

  1. Kushdo që përpilon dokument të falsifikuar, ndryshon dokumentin origjinal, me qëllim të
    shfrytëzimit të atij dokumenti si origjinal ose me dije përdor dokumentin e falsifikuar apo të
    ndryshuar si origjinal, dënohet me gjobë ose me burgim deri në katër (4) vjet.

Të ngjashme