Gabimet më të mëdha që bëjnë shefat e rinj

Prishtinë | 05 Dhj 2023 | 22:55 | Nga Ekonomia Online

Kur po filloni si një shef i ri, ka shumë prioritete për të balancuar dhe vendime për të marrë. Shpesh, mund të duket sikur po tërhiqeni në disa drejtime të ndryshme gjatë ditës, aq sa mund të jetë e vështirë të përqendroheni vetëm në një gjë. Si rezultat, shefat e rinj shpesh bëjnë gabime. Ata mund të kenë vështirësi kur bëhet fjalë për delegimin e punës, komunikimin apo edhe punësimin e njerëzve të duhur. Më poshtë, një grup sipërmarrësish të suksesshëm treguan gabimet më të mëdha që kanë bërë si shefa për herë të parë dhe çfarë do të bënin ndryshe nëse u jepej mundësia.

Duke mos i dhënë ekipit tuaj qartësi

Ndërsa është e rëndësishme t’i jepni ekipit tuaj autonomi, duke e bërë këtë pa dhënë një drejtim të qartë mund të jetë demotivues, thotë Rob Hoffman, CEO i Contact Studios. Puna juaj nr. 1 si CEO, thotë ai, është t’i ofroni qartësi ekipit, klientëve dhe klientëve tuaj.”Gabimi më i madh që bëra si CEO i ri ishte që nuk dhashë qartësi se si dukej suksesi për ekipin tonë,” shton Hoffman. “Nëse do të mund të filloja nga e para, do të ulesha me çdo anëtar të ri të ekipit dhe do të krijoja një “përshtatje me një faqe” që nga fillimi.”

Duke supozuar motivimet e punonjësve

Si një udhëheqës i ri, Ryann Dowdy, themeluesi i Uncensored Consulting, LLC, bëri gabim duke supozuar se të gjithë ishin të motivuar në të njëjtën mënyrë që ajo ishte.”Kam projektuar stimuj, plane kompensimi dhe ide rreth mënyrës se si doja të shpërblehesha, pa marrë parasysh ekipin tim,” shpjegon Dowdy. “Menjëherë mësova se gjetja e kohës për të mësuar se çfarë i motivon dhe frymëzon njerëzit tuaj është investimi më i mirë në kohë që mund të bëni si udhëheqës”.

Disiplina

Mund të jetë tepër e vështirë të disiplinosh një punonjës, veçanërisht si një shef i ri. Megjithatë, nëse dikush nuk po punon për çfarëdo arsye, ju duhet të filloni të planifikoni për një ndryshim, thotë Peter Boyd, president i PaperStreet Web Design. ”Ju nuk keni nevojë t’i pushoni domosdoshmërisht, por duhet të keni takime se çfarë të përmirësoni,” thotë Boyd. “Ju duhet të keni një opsion rezervë për t’i zëvendësuar ato në rast se ju duhet të pushoni, por mos qëndroni vetëm në kursin dhe shpresoni se ato do të ndryshojnë”.

Duke mos mësuar për menaxhimin

Kristin Kimberly Marquet, themeluesja dhe drejtoresha krijuese e Marquet Media, LLC, beson se një nga gabimet më të mëdha që ajo bëri ishte që nuk gjeti kohë për të mësuar se si të menaxhonte njerëzit.”Duhet të kisha mësuar se si t’i motivoja, frymëzoja dhe drejtoja njerëzit, në vend që të mbështetesha në shaka të shpejta dhe të zgjuara,” thotë Marquet. “Por kam mësuar se sa e rëndësishme është të ushqej dhe dëgjoj ekipin tim”.

Duke mos u fokusuar në kulturën e kompanisë

Samuel Thimothy, bashkëthemelues i OneIMS, thotë se ai nuk i kushtoi aq shumë vëmendje kulturës së kompanisë sa duhet që në fillim.”Gabimi im më i madh ishte që nuk kisha një kod të shkruar të kulturës së kompanisë dhe vlerat thelbësore mbi të cilat ne mund të merrnim vendime,” thotë Thimothy. “Ne kishim nevojë për diçka që të mund ta tregonim dhe të thonim: “Këta jemi ne dhe kështu i bëjmë gjërat”. Sapo e kuptuam, gjërat u bënë shumë më të lehta”.

Marrja e detyrave të gabuara

Syed Balkhi, bashkëthemelues i WPBeginner, thotë se ai bëri gabimin duke u përpjekur të merrte vetë funksione kritike si një udhëheqës i ri, siç janë kontabiliteti dhe çështjet ligjore.”Përpjekja për ta bërë këtë pa sfondin dhe përvojën e duhur arsimore është një fatkeqësi,” vëren Balkhi. “Do të kurseni para në planin afatgjatë nëse përqendroheni në atë që jeni të mirë dhe punësoni kontabilistë dhe avokatë për të trajtuar aspektet ligjore dhe financiare për ju.”

Duke mos dëgjuar mjaftueshëm

Greg Ashton, themeluesi i GROW, thotë se gabimi i tij më i madh si shef i ri ishte thjesht mosdëgjimi i mjaftueshëm. Ai ia atribuon këtë gabim faktit se grupi i aftësive të kërkuara për të qenë themelues kundrejt një shefi është krejt i ndryshëm.

“E para shpesh kërkon një mentalitet individualist ‘lëviz shpejt dhe thyej gjërat’, ndërsa e dyta kërkon që të ngadalësosh dhe të marrësh parasysh nevojat e ekipit tënd,” thotë Ashton. “Do të shihni sukses kur t’i vendosni nevojat e tyre mbi nevojat tuaja”.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme