Gjestet me duar ju ndihmojnë në të folurit në publik

Prishtinë | 27 Qer 2023 | 07:39 | Nga Ekonomia Online

A e mbani mend herën e parë të të folurit të publik, kur duart tuaja filluan të djersitnin në momentin që ishit në prapaskenë dhe akoma më shumë kur qëndronit në skenë?

Truri juaj në ato momente është bosh, sepse jeni të shqetësuar se mos dukeni i çuditshëm, audienca mund të mos e pëlqejë përmbajtjen tuaj dhe mos tërhiqet nga të folurit tuaj. Pikërisht fokusi i shumtë në audiencën tuaj do iu bëjë të ndiheni të shqetësuar dhe të frikësuar!

Njerëzit me besim në vetvete nervozohen gjithashtu, por ata dinë sesi të “gënjejnë” trurin e tyre

Në një eksperiment njerëzit u ndanë në 3 grupe, me shkallë të ndryshme kufizimi. Është zbuluar se sa më shumë të lirë për të lëvizur të jenë njerëzit, duke pasur gjeste të natyrshme, aq më të rrjedhshëm bëhen. Nuk është e vështirë të imagjinohet. Pasi mund të gjeni fjalët e duhura lehtësisht, ju me shumë gjasa do të kaloni me lehtë panikun. Dhe duke përdorur gjestet e duarve po e zhvendosni fokusin nga publiku te vetja.

Më poshtë janë disa gjeste të zakonshme të dorës që ju mund t’i përfshini në fjalimin tuaj me lehtësi.

Listimi (1/2/3)

Le të fillojmë me atë më të lehtën! Përdorni dorën tuaj për të treguar numrin përkatës kur thoni shenja të 1,2,3. Kjo gjithashtu mund të ndihmojë lexuesit tuaj të ndjekin rrjedhën tuaj më me lehtësi!

Ndalimi

Kur doni që dikush të ndalojë së foluri, ju mund ta ndaloni atë duke bërë këtë gjest. Kjo gjithashtu ndihmon për t’i shtuar autoritetin audiencës suaj gjithashtu. Është mjaft e fuqishme!

Përdorimi i “unë”

Për të shtuar më shumë kontaktin personal në fjalimin tuaj, ju mund të tregoni apo të vendosni duart në drejtim të gjoksit tuaj, kur flisni për diçka në lidhje me veten tuaj.

Tregimi i përmasave

Kur flisni për diçka dhe përshkruani madhësinë / shkallën e tyre, ju mund të përdorni dorën tuaj për të treguar nivelin apo madhësinë përkatëse, si e vogël, e madhe, e mesme. Për shembull, kur përshkruani diçka që është e madhe, sillini duart tuaja për të treguar hapësirën e madhe që duhet.

Të ngjashme