Kafeja mund të zgjasë jetën e njerëzve me sëmundje të veshkave

Prishtinë | 31 Maj 2023 | 08:31 | Nga Ekonomia Online

Kafeina mund të ndihmojë në përmirësimin e funksionit të enëve të gjakut, tregon një studim i fundit sipas të cili njerëzit me sëmundje të veshkave mund të jetojnë më gjatë nëse pinë më shumë kafe.

Pak kafe mund të konsumohet vetëm nëse është sasia që mjeku urdhëron për pacientët me sëmundje kronike të veshkave (CKD).

Sipas një studimit në Transplantimin e Dializës në Nefrologji në SHBA, konsumimi i më shumë kafeve ulë rrezikun e vdekjes për pacientët me sëmundje të veshkave.

Hulumtuesit besojnë se ndikimet pozitive nga kafeina janë të lidhura me efektet vaskulare, meqë ajo është e njohur për të përmirësuar funksionin e enëve.

Ekipi, i udhëhequr nga një mjek nga Portugalia, shqyrtoi të dhënat nga 4,863 amerikanë me CKD midis viteve 1999 dhe 2010, si pjesë e Anketës Kombëtare të Shëndetit dhe Ekzaminimit të Ushqyerjes (NHANES). Edhe pas shqyrtimit të faktorëve të tillë si mosha, dieta dhe sëmundje të tjera, kishte akoma një reduktim në vdekje.

Ata që konsumonin më shumë kafe kishin më shumë gjasa të ishin meshkuj të bardhë me nivele të larta arsimore. Gjithashtu kishin më shumë gjasa të kishin më pak sulme në tru dhe zemër në krahasim me ata që pinin më pak kafe.

“Këshillimi i pacientëve me sëmundje të veshkave për të pirë më shumë kafe mund të zvogëlojë vdekshmërinë e tyre”, tha Miguel Bigotte Vieira, një nga autorët kryesorë të studimit dhe një mjek i bazuar në Portugali.

Ai vuri në dukje se ky ishte një studim vëzhgues, kështu që nuk tregon se pirja e kafesë më shumë ul rrezikun e vdekjes në pacientët me sëmundje kronike të veshkave. “Duhet të konfirmohen me anë të një prove klinike të rastësishme”, tha Vieira.

Studimi i fundit nuk ishte hera e parë që efektet e kafeinës u studiuan për pacientët me CKD. Një studim i kryer më parë këtë vit në The American Journal of Medicine zbuloi se zhvillimi i sëmundjes ndodhi më pak në njerëzit që pinë kafe çdo ditë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme