Kantoni zvicran miraton taksa më të ulëta për të pasurit

Prishtinë | 11 Qer 2024 | 09:24 | Nga Ekonomia Online

Të ardhurat e larta në kantonin zviceran të Ticinos do të përfitojnë në të ardhmen nga lehtësimi i taksave. Një amendament përkatës i ligjit u miratua nga votuesit të dielën teksa u miratuan gjithashtu masa kompensuese për shkurtimet e planifikuara të pensioneve për punonjësit kantonal.

Me një pjesëmarrje prej 49.32%, 60,581 banorë të Ticinos votuan pro ligjit të ri të taksave dhe 45,908 kundër, sipas kancelarisë së shtetit, transmeton albinfo.ch. Përveç uljes së shkallës maksimale të tatimit mbi të ardhurat, ligji i ri tatimor rregullon edhe tatimin mbi trashëgiminë dhe dhuratën si dhe tatimin e tërheqjeve të kapitalit nga skemat e pensioneve.

Ligji i ri synon të ulë normën më të lartë tatimore në gjashtë faza me 0.5% në vit deri në vitin 2030 – nga 15% në 12%, shkruan swissinfo. Kjo do të zvogëlojë barrën tatimore në grupet e të ardhurave të larta. Ndër të tjera, kjo duhet ta bëjë kantonin më tërheqës për menaxherët e lartë.

Shkurtimet e kursimeve të shpallura pothuajse në të njëjtën kohë me debatin për reformën e taksave u kritikuan gjerësisht nga partitë e majta dhe sindikatat, të cilët thanë se të pasurit shpërbleheshin ndërsa përfitimet sociale po shkurtoheshin. Partia Social Demokrate, të Gjelbërit dhe partitë e tjera të krahut të majtë për këtë arsye nisën një referendum kundër ndryshimit të ligjit të taksave.

Kompensimi për shkurtimin e pensioneve

Elektorati në Ticino miratoi gjithashtu një projekt-ligj të dytë që parashikon një ndryshim në ligjin mbi fondin kantonal të pensioneve.

Me 53,230 vota pro krahasuar me 52,169 kundër, votuesit miratuan ngushtë masat e kompensimit për të zbutur shkurtimet e planifikuara të pensioneve për punonjësit e kantonit. Këtu përfshihet një rritje e kapitalit të pensionit, i cili do të financohet nga punëdhënësit dhe punonjësit. Masat do t’i kushtojnë kantonit 14.6 milionë CHF në vit.

Të ngjashme