Kombinimi i Inteligjencës Artificiale me mamografi mund të përmirësojë zbulimin e kancerit të gjirit

Prishtinë | 05 Qer 2024 | 17:36 | Nga Ekonomia Online

Inteligjenca artificiale (AI) mund të përmirësojë vlerësimet e mjekëve për mamografinë, duke zbuluar me saktësi edhe kanceret më të vogla të gjirit me më pak lexime të frikshme false pozitive, tregon një studim i ri.

Mamografia e asistuar nga AI zbuloi dukshëm më shumë kancere të gjirit, me një shkallë më të ulët false-pozitive, sesa mjekët që vlerësonin mamografitë vetë, raportuan studiuesit të martën në revistën Radiology.

Gati 21% më pak gra duhej të ktheheshin për një mamografi pasuese kur AI ndihmoi mjekët të analizonin imazhet e gjirit, zbuluan studiuesit.

“Ne besojmë se AI ka potencialin për të përmirësuar performancën e shqyrtimit”, tha studiuesi Andreas Lauritzen, student pas doktoraturës në Universitetin e Kopenhagës në Danimarkë.

Për studimin, hulumtuesit u kërkuan radiologëve të lexonin mamografitë e gati 61,000 grave daneze të moshës 50 deri në 69 vjeç, të cilat u kontrolluan midis tetorit 2020 dhe nëntorit 2021, përpara se AI të ishte në dispozicion për këtë qëllim.

Më pas, ndërmjet nëntorit 2021 dhe tetorit 2022, ekipi kërkoi që një program i AI të kryente analizën e parë të ekzaminimeve të gjirit për më shumë se 58,000 gra. Mamogramet që konsideroheshin normale nga AI iu dhanë një ekzaminim të dytë nga radiologët, për të konfirmuar analizën e programit.

Ekzaminimi i ndihmuar nga AI zbuloi më shumë kancere të gjirit (0.8% kundrejt 0.7%) dhe kishte një përqindjeje më të ulët false-pozitive (1.6% kundrejt 2.4%), tregojnë rezultatet.

Të ngjashme