Konsumimi i cigareve e mplakë lëkurën

Prishtinë | 13 Jan 2023 | 09:37 | Nga Ekonomia Online

Tymi është shkak për zverdhjen e gishtave dhe thonjve, plakjes së lëkurës dhe rrudhave të rritura.

Shumë duhanpirës kanë thonjtë dhe lëkurën që i rrethojnë me një ngjyrë të verdhë. Kjo është në përgjithësi për shkak të akumulimit të katranit dhe nikotinës në zonat e gishtave ku mbahet cigarja.

Çdo herë që thithni një frymë nga një cigare enët e vogla të gjakut tkurren dhe zvogëlohet përqendrimi i oksigjenit në gjak. Kjo gjithashtu ka një efekt të drejtpërdrejtë në lëkurën e cila, e privuar nga oksigjeni, tenton të duket e shurdhër dhe e errët.

Tymi gjithashtu shkakton lirimin e radikaleve të lira në trup që pengojnë prodhimin e kolagjenit dhe dëmtojnë proteinat që kontribuojnë në strukturën e lëkurës.

Së bashku, këto dy fenomene favorizojnë plakjen e lëkurës me humbjen e elasticitetit, shfaqjen e njollave të lëkurës dhe formimin e rrudhave, veçanërisht në zonën rreth buzëve. Pirja e duhanit gjithashtu shkakton një rritje në hirsutism (rritjen e flokëve) të fytyrës.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme