Sindroma e zyrës është dhimbja në shtyllën kurrizore ose muskujt e shkaktuar nga qëndrimi ulur ose pa lëvizje në të njëjtin pozicion për periudha të gjata kohore, kryesisht duke punuar në kompjuter në një mjedis të zyrës. Kjo dhimbje, e cila mund të duket e zakonshme në fillim, mund të rezultojë në dhembje kronike, sëmundje ndërvertebrale ose diskopati dhe anomali në shpinë. Qëndrimi juaj dhe aftësia juaj për të funksionuar ose lëvizur normalisht mund të preken.

Simptomat
Shumë simptoma të Sindromës së Zyrës nuk duken në mënyrë drastike në fillim, por kur mbeten të patrajtuara mund të bëhen serioze. Disa pacientë nuk janë në gjendje të lëvizin ose të rrotullojnë qafën e tyre. Të tjera simptoma janë:

Dhimbje koke
Rëndesë rreth syve
Dhembje qafe
Marrje mendsh
Dhembje kronike e muskujve
Ngurtësim në duar apo këmbë
Dhembje shpine
Vështirësi në lëvizje dhe rëndesë në shpatulla
Për disa, simptomat mund të jenë gjithashtu emocionale. Ata që vuajnë nga Sindroma e Zyrës mund të fillojnë të ndeshin ndjenjat e trishtimit, depresionit ose lodhjes ekstreme.

Shkaqet
Qëndrimi ulur me këmbët tuaja të kryqëzuara, ulur në këtë pozicion për një kohë të gjatë shkakton njëçekuilibër, hedhjen e peshës në vetëm njërën këmbë, duke ndikuar në gjendjen e shpinës tuaj

• Ulur duke u anuar përpara me shpatulla
• Ulur në buzë të karriges suaj
• Ulur ose duke qëndruar me krahë të palosur
• Duke qëndruar me peshë në njërën anë të trupit – pesha e trupit tuaj duhet të përhapet në mënyrë të barabartë midis të dyja këmbëve, duke parandaluar dëmtime të mundshme dhe dhimbjet
• Fjetja në krah
• Mënyra se si qëndroni duke parë tv ose qëndrimi ulur duke lundruar në internet
• Mbajtja e çantës tuaj në një shpatull
• Mbajtja e takave të larta, duke veshur rregullisht këpucë që janë shumë të larta, shpina merr disa harqe të gabuara, që mund të çojë në dhimbje shpine.

Parandalimi
Nuk mjafton të marrësh vetëm një masazh kur ndjen dhimbje. Ndërsa kjo mund të lehtësojë dhimbjen në afat të shkurtër, simptomat e njëjta mund të rishfaqen ose të keqësohen me kalimin e kohës. Në vend të kësaj, është më mirë të përshtasni veten dhe mjedisin tuaj. Këtu janë disa këshilla të rëndësishme:

E keni ju në dorë
Ndryshoni pozicionin tuaj të ulur ose të punës çdo njëzet ose tridhjetë minuta
Zgjasni muskujt e krahëve, duart, kyçet dhe këmbët çdo orë. Ngrihuni dhe ecni përreth.

  • Janë edhe ushtrimet bazë të stërvitjes që mund të bëni për të ndihmuar lirimin e muskujve tuaj dhe për të krijuar një lëvizje.
  • Sigurohuni që kyçet e dorës tuaj të jenë në pozitë të drejtë; mos i përkulni ose i ktheni ato shumë shpesh.
  • Merrni një pushim nga kompjuteri çdo dhjetë minuta
  • Uluni me një qëndrim të drejtë të shpinës
  • Mos u ulni në skajin e karriges tuaj
  • Vendosni kompjuterin dhe tastierën tuaj përballë jush
  • Ekrani duhet të jetë në një lartërsi pak më shumë se linja e syve
  • Duhet të ketë shumë hapësirë për të përdorur “maus”-in dhe për të lëvizur krahët
  • Kompjuteri duhet të jetë një gjatësi krahësh larg prej jush