Disa fakte kurioze rreth vetmisë…

Prishtinë | 16 Gus 2022 | 11:44 | Nga Ekonomia Online

Vetmia dhe të qenit vetëm mund të kenë kuptime të ndryshme për ne. Disa e duan dhe disa e urrejnë. Në mes janë ata që mendojnë se ndonjëherë është mirë të jesh vetëm dhe te të tjerët të kënaqesh me shoqërinë.

Kush ndihet më i vetmuar?

Një fakt kurioz për vetminë është numri i stereotipeve që ekzistojnë rreth saj. Në të vërtetë, pothuajse të gjithë mendojnë se ata që ndihen më të vetmuar janë të moshuarit.

Sidoqoftë, Eksperimenti i Vetmisë së BBC zbuloi se kjo nuk është domosdoshmërisht kështu. Megjithëse nuk ishte një studim shkencor si i tillë, doli fakti befasues se të rinjtë ndihen më të vetmuar se të moshuarit.

Në fakt, studimi zbuloi se vetëm 25 për qind e njerëzve mbi 75 vjeç thanë se ndiheshin të vetmuar. Në të kundërt, 40 për qind e të rinjve mes moshës 16 dhe 24 vjeç ndiheshin të vetëm.

Fytyra negative e izolimit social

Izolimi social dëmton dhe gjeneron vuajtje kur nuk zgjidhet. Një studim i vitit 2011 zbuloi se izolimi social i pazgjedhur bën që trupi të sillet sikur po kërcënohet. Rrit presionin e gjakut dhe shkakton përgjigje ndaj stresit fizik dhe psikologjik.

I njëjti studim tregoi se izolimi social rrit rrezikun e problemeve kardiovaskulare. Për më tepër, ul efikasitetin e sistemit imunitar, gjë që rrit rrezikun e infeksionit.

Në fakt, vaksinat kanë treguar më pak efikasitet kundër gripit tek njerëzit që përjetojnë vetmi të padëshiruar. Studime të tjera tregojnë se vetmia kronike rrit rrezikun e vdekjes së parakohshme deri në 14 për qind.

Madje, efekti i kësaj situate është krahasuar me atë të përdorimit të zgjatur të duhanit. Një fakt më kurioz është se njerëzit që ndihen të vetmuar e perceptojnë të ftohtin më intensivisht.

Fakte të tjera kurioze për vetminë

Një aspekt pozitiv i vetmisë është se njerëzit në këtë gjendje janë gjetur të jenë më empatikë se të tjerët. Ata kanë një kapacitet të madh për të kuptuar lëndimin e njerëzve të tjerë dhe për të përjetuar një solidaritet të natyrshëm me ata që vuajnë. Prandaj, ata priren të bëjnë miq më të mirë se ata që janë më socialë.

Në fakt, edhe pse vetmia përgjithësisht shihet negativisht, e vërteta është se 41 për qind e njerëzve besojnë se gjendja ka disa aspekte pozitive, siç tregohet nga studimi i BBC që përmendëm më lart. Një nga ato elemente pozitive është se lehtëson introspeksionin dhe lejon një lidhje më të madhe me veten.

Në mënyrë të ngjashme, njerëzit e vetmuar kanë më shumë gjasa të krijojnë lidhje domethënëse me të tjerët, duke u dhënë mundësinë.

Të ngjashme