E qeshura është “ngjitëse”

Prishtinë | 21 Jan 2021 | 23:20 | Nga Ekonomia Online

Nëse ju shikoni dy njerëz duke qeshur me një shaka që nuk e dëgjoni, shanset janë që ju do të buzëqeshni gjithsesi – edhe në qoftë se ju nuk e kuptoni atë.

Sipas studimeve, e qeshura është në të vërtetë ngjitëse: truri i përgjigjet tingujve dhe përgatit muskujt në fytyrë për t’u bashkuar në gëzim.

“Duket se kjo është absolutisht e vërtetë, nëse ti qesh, e gjithë bota qesh me ju”, thotë Sophie Scott, një neuroshkenctare.

Disa tinguj, si e qeshura apo një urdhër triumfues, janë pozitive, ndërsa të tjerët, si klithja ose vjellja janë negative.

Të gjithë tingujt shkaktojë reagime në tru, i cili përgatit muskujt në fytyrë për të lëvizur në një mënyrë që korrespondon me zërin.

Tingujt pozitivë janë shumë më ngjitës se tingujt negativë – të cilat mund të shpjegojnë buzëqeshjet tona të pavullnetshme kur shohim njerëzit duke qeshur. Kjo është përgjigje ndaj dëshirës për të shmangur emocionet negative dhe tingujt.

Gjithashtu, ngjitja e emocioneve pozitive mund të jetë një faktor i rëndësishëm social. Disa shkencëtarë mendojnë se paraardhësit e njeriut mund të kenë qeshur në grupe para se të mund të flisnin, dhe që e qeshura mund të ketë qenë një shenjë paralajmëruese për gjuhën.

“Ne zakonisht ndeshemi me emocione pozitive, të tilla si të qeshura apo brohoritje, në situata të grupit, qoftë duke shikuar një program komedi me familjen apo një ndeshje futbolli me miqtë. Kjo përgjigje në tru, na ofron një mënyrë për të pasqyruar sjelljen e të tjerëve, gjë e cila na ndihmon në bashkëveprimet shoqërore. Ajo mund të luajë një rol të rëndësishëm në ndërtimin e lidhjeve të forta në mes individëve në një grup”, thonë studiuesit.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme