Mbrojtja nga dielli: A dini gjithçka?

Prishtinë | 11 Gus 2019 | 16:07 | Nga Ekonomia Online

Kremrat mbrojtës janë të domosdoshme, por ju duhet të dini se çfarë të zgjidhni dhe si t’i përdorni ato, duke pasur parasysh se edhe produkti më i mirë diellor, nuk mund të na mbrojë plotësisht nga rrezatimi ultravjollcë dhe dëmtimi që këto mund të shkaktojnë, kur e lodhim me ekspozimin ndaj diellit. Këtu janë disa këshilla të dobishme për të shmangur ose kufizuar dëmet.

Le të fillojmë: me mbrojtje nga dielli nënkuptojmë çdo substancë që mund të parandalojë efektet e dëmshme të dritës së diellit në lëkurë. Përveç rreziqeve që lidhen me nxehtësinë e tepërt, veprimi i diellit është një rrezik për shkak të djegieve diellore dhe eritema, të cilat mund të dëmtojnë përgjithmonë epidermën dhe të shkaktojnë ndryshime paraprake: ekspozimi ndaj rrezeve UV është një faktor i qartë rreziku për fillimin e sëmundjeve të tilla si melanoma, si dhe kanceret e tjera të tilla si karcinoma qelizore basale ose basaliomas.

Cilat janë rrezet UV: rrezatimi diellor klasifikohet sipas gjatësisë së valës. Përveç dritës së perceptuar nga syri i njeriut, dallohen rrezet infra të kuqe (IR) dhe ultravjollcë (UV); këto të fundit arrijnë dermën, duke prodhuar një efekt në indet dhe sistemin metabolik. Ato ultravjollcë janë UVA, UVB dhe UVC.

Rrezet UVA: janë rrezet që depërtojnë thellë në lëkurë, stimulojnë lirimin e melaninës. Ato janë veçanërisht të fshehta pasi ato janë të pranishme edhe kur qielli është i mbuluar me re dhe ndryshe nga djegia e diellit të shkaktuar nga UVB, nuk krijojnë shqetësime të menjëhershme, sepse nuk shkaktojnë ndjesinë e djegies dhe ju lejojnë të qëndroni në diell për një kohë të gjatë pa perceptuar dëme. Efekti i UVA zvogëlohet me përdorimin e syzeve të diellit dhe pengohet nga veshja mbrojtëse dhe mbrojtja nga dielli.

UVB dhe rrezet UVC: rrezet UVB janë potencialisht më të dëmshme dhe kancerogjene se UVA, por prodhojnë një veprim që stimulon sintezën e melaninës dhe aktivizon metabolizmin e vitaminës D. Rrezet UVC janë më të rrezikshmet, por ato janë të mbrojtura nga shtresa e ozonit të pranishëm në atmosferën e tokës dhe prandaj përgjithësisht nuk arrijnë në tokë.

Si të mbroni veten: SPF, Sun Protector Factor (faktori i mbrojtjes së diellit) është shkalla unike ndërkombëtare që mat efektivitetin e një mbrojtjeje dielli dhe shpreh nivelin e mbrojtjes nga rrezet UVB, përgjegjëse për eritemë, djegie dhe djegie. Ekzistojnë katër kategori: mbrojtje e ulët (nga 6 në 10), e mesme (15-25), e lartë (30-50), shumë e lartë (50+), megjithëse sipas ekspertëve, nën 8 vjeç nuk duhet të flisni për mbrojtje, deri në pikën që në SHBA kremrat me SPF më pak se 15 nuk mund të kenë fjalët “mbrojnë nga rrezet UV”.

Çdo lloj lëkure kërkon një faktor mbrojtës të përshtatshëm. Ngjyra e syve, ngjyra e flokëve është “fototipi” mbi të cilin bazohet zgjedhja jonë. Për ata që janë të bardhë, me flokë të kuq ose të bardhë dhe që digjen lehtë, zgjedhja duhet të jetë gjithmonë një krem ​​me mbrojtje të lartë ose ekstreme; nëse jeni një lloj i lëkurës 4 ose një lloj mesdhetar, mund të zbrisni në një SPF 15 pas një jave. Në çdo rast, nëse keni dyshim, është gjithashtu më mirë të merrni mendimin e dermatologut.

Kimikate apo mekanikë? Kriteret e diellit mund të thithin ose reflektojnë rrezet UV. Përbërësit aktivë në kremrat “kimike” (të tilla si salicylates, cinnamates, oxybenzone, oktylcrylene dhe të tjerët) janë në gjendje të absorbojnë dritën UV dhe ato që aktualisht janë në treg lejojnë mbulimin e plotë të spektrit ultravjollcë, shkruan bota.al. Pastaj ekzistojnë të ashtuquajturat filtra “mekanikë”, siç janë dioksidi i titanit dhe oksidi i zinkut, substancat minerale inerte me fuqi të fshehur të fortë, të cilat reflektojnë fizikisht dritën e diellit; formulimi i tyre ka ngjyrën tipike të bardhë kur aplikohet në lëkurë, por aktualisht formulimet e reja nuk lënë asnjë gjurmë dhe bashkohen me ton natyral të epidermës.

E fundit por jo më pak e rëndësishme: këshillat e gjyshes mbeten themelore. Duke qëndruar në hije gjatë orëve të nxehta, duke veshur një kapelë dhe duke veshur një këmishë, mbajtur me syze dielli janë rregullat më efektive të sjelljes që duhet të ndiqni, pa u futur në patologji.

Të ngjashme