Muzika ‘qetëson nervat para operacionit’, sikurse qetësuesi

Prishtinë | 19 Kor 2019 | 09:57 | Nga Ekonomia Online

Duke dëgjuar “këngën më të relaksuar të botës” para një operacioni mund të jetë po aq e mirë në qetësimin e nervave të pacientëve sikurse ilaçi, thonë studiuesit amerikanë.

Kënga, e shkruar për të reduktuar ankthin, presionin e gjakut dhe normën e zemrës, pati efekt qetësimi në një studim prej 157 personash.

Por pacientët thanë se do të preferonin të zgjedhin muzikën e tyre.

Dhe kufjet e anulimit të zhurmave e bënë më të vështirë komunikimin, thanë mjekët.

Universiteti i Pensilvanisë, duke shkruar në një revistë BMJ, tani dëshiron të shohë nëse lloji i muzikës dhe mënyra se si u bëhet pacientëve, bën dallim në rezultatet.

Pacientëve në studim iu janë dhënë medazolamit ose kanë dëgjuar këngën Painless nga grupi britanik Marconi Union për tre minuta, ndërsa kanë një anestetikë për të mpirë një pjesë të trupit.

Të ngjashme