Lodhja e pranverës, shkaqet dhe mënyrat për ta luftuar atë

Prishtinë | 09 Pri 2024 | 16:42 | Nga Ekonomia Online

Lodhja nga pranvera është një gjendje e raportuar shpesh dhe mund të zgjasë për disa javë. Mund të ketë shumë elementë që e shkaktojnë këtë ndjenjë të lodhjes.

Mungesa e magnezit

Gjëja e parë që duhet marrë në konsideratë është mungesa e magnezit, një mineral thelbësor që i bën muskujt të funksionojnë mirë, por është vetëm një shkak i mundshëm kontribues i një problemi që ka tendencë të prekë veçanërisht gratë e reja dhe gjithashtu ka një përbërës psikologjik, veçanërisht në këtë kohë. Ankthi i situatës ekonomike, ideja e humbjes së autonomisë mund të ndikojë shumë në psikikën e njerëzve. Kjo situatë kalimtare e sëmundjes, duhet të mbahet mend, shpesh lidhet me stresin, klimën dhe ndryshimet dietike, madje edhe me ritmet e gjumit.

Çfarë të bëjmë

Aktiviteti i rregullt fizik është thelbësor, për të kapërcyer dobësinë dhe për të përfituar nga prodhimi i endorfinave të cilat janë shumë të rëndësishme për humorin, duke u përqendruar në një dietë të larmishme pa mbingarkuar dietat DIY. Në këtë periudhë të vitit është e rëndësishme që trupi të mos përballet me mungesën e përbërësve ushqyes që përdoren për prodhimin e energjisë së trupit. Në fakt, nëse dieta zvogëlohet së tepërmi, me kalimin e kohës do të jetë e vështirë të prodhojmë sasi të mjaftueshme të adenozinës trifosfatit (ATP), burimi kryesor i energjisë për reaksionet qelizore.

Mungesa e hekurit

Për gratë nuk duhet të harrojmë se edhe mungesa e hekurit mund të shkaktojë furnizim të pamjaftueshëm të muskujve me oksigjen. Vlerat e pamjaftueshme të hekurit në gjak mund të shkaktojnë lodhje në dy mënyra, nga njëra anë ato ngadalësojnë aktivitetin e citokromave, ndërsa nga ana tjetër mund të zvogëlojnë formimin e hemoglobinës.

Anemia për shkak të mungesës së hekurit, e cila është e zakonshme tek vajzat shumë të reja, mund të bëhet një nga shkaqet më të zakonshme të lodhjes. Për ta zbuluar, duhen analiza të gjakut për të kontrolluar vlerat e qelizave të kuqe të gjakut, hemoglobinës, hekurit, transferinës dhe ferritinës. Bazuar në atë që ndryshohet, vëmendje duhet t’i kushtohet ushqyerjes duke preferuar ushqime të pasura me hekur.

Hipotiroidizmi

Gjithashtu, lodhja pranverore mund të rezultojë nga gjëndra tiroide. Rastet e hipotiroidizmit që nuk japin prova të qarta klinike janë veçanërisht të shpeshta. Por edhe në këtë rast, një test i thjeshtë gjaku mund të hedh dritë mbi mangësitë që nuk janë veçanërisht të rëndësishme, por që mund të ndikojnë në lodhje. Në fund, mos harroni të kontrolloni presionin tuaj të gjakut. Ata që vuajnë nga presioni i ulët i gjakut mund të përjetojnë shumë më tepër lodhje. Në këto raste, shqetësimi është më i madh në mëngjes dhe kur ngriheni nga shtrati.

Të ngjashme