Menopauza mund të shkaktojë depresion

Prishtinë | 13 Mar 2023 | 22:03 | Nga Ekonomia Online

Një grua duhet të kujdeset për shëndetin e saj emocional para menopauzës pasi çdo ndryshim i madh i jetës gjatë kësaj periudhe mund të çojë në depresion.

Menopauza është koha që shënon fundin e ciklit tuaj menstrual dhe ndodh pasi nuk keni perioda për 12 muaj. Një kohë transformuese për gratë, zakonisht ndodh nga mesi i të 40-ave deri në fillim të 50-ave. Menopauza nuk është një kohë e lehtë për gratë dhe shpesh vjen me një sërë ndryshimesh hormonale.

Ndryshimet e mëdha në jetë mund të sjellin depresion, si p.sh. largimi i fëmijëve nga shtëpia, divorci, etj. rreth kohës së menopauzës.  Studimet kanë sugjeruar se një qëndrim negativ ndaj menopauzës ka më shumë gjasa të përkeqësojë simptomat. Prandaj, është e rëndësishme të ruani një qëndrim pozitiv ndaj jetës gjatë kësaj faze të jetës, përcjell Klankosova.tv

Si të kuptoni nëse është depresion

Është e rëndësishme të bëhet dallimi midis ndjenjës së stresit ose ndryshimit të humorit dhe depresionit klinik.

Depresioni i madh është një gjendje që ndodh për shkak të çekuilibrit kimik në tru, karakterizohet nga një humor depresiv shumicën e kohës dhe një humbje e interesit për aktivitetet dhe marrëdhëniet normale. Luhatja e hormoneve gjatë menopauzës mund të shoqërohet me këtë çekuilibër.

Shenjat e Depresionit të madh

Nëse keni përjetuar disa nga këto shenja dhe simptoma çdo ditë për të paktën dy javë, mund të jeni duke përjetuar depresion klinik:

* Pak interes për të bërë ndonjë aktivitet

* Ndjenja e mungesës së shpresës ose ndjenja e dobësisë gjatë gjithë kohës

* Pagjumësi

* Përqendrimi i dëmtuar, pavendosmëria

* Shqetësimi

* Mendime të përsëritura për vdekje ose vetëvrasje

* Ndryshime në oreks

* Ndjenja e të qenit një dështim

Nëse keni ndonjë nga këto simptoma dhe dyshoni se mund të jeni në depresion, duhet të konsultoheni menjëherë me një mjek.

Të ngjashme