Mjeku përgjigjet: A do të jetë bebja më e shëndetshme nëse nuk hamë mish?

Prishtinë | 05 Qer 2024 | 22:55 | Nga Ekonomia Online

Sa do të jenë pra të famshme bebet e vegjetarianëve?

Shumë prindër nuk u japin mish bebeve nga arsyet kulturore apo për shkak të problemeve me alergjinë. Mirëpo a është mençuri të bësh vegjetarianin nga foshnja dhe sa mund të ndikojë kjo në shëndetin e bebes suaj?

Sido që të vendosni që ta ushqeni beben tuaj, jeni të obliguar që të mos e rrezikoni shëndetin e saj.

– Nëse nëna vendos që fëmija i saj duhet të ushqehet me ushqim vegjetarian, atëherë patjetër duhet të kujdeset për ushqimin me qumësht gjiri.

Qumështi është ushqimi kryesor për të sapolindurin dhe çdo gjë që i jepni fëmijës suaj në vitin e parë nga artikujt ushqimorë është vetëm për të provuar shijen – thotë dr. Ellie Cannon.

Krahas ushqimit me qumësht gjiri, beben vegjetariane është e domosdoshme ta ushqeni me artikuj të cilët mund të kompensojnë energjinë, mirëpo edhe t’i shtoni yndyra esenciale, të cilat do ta avancojnë zhvillimin e saj.

– Bebja pas muajit të gjashtë duhet të hajë dy racione plot proteina, të cilat gjenden në bishtajore, qiqra dhe pure humusi – thotë në vazhdim dr. Cannon.

Bebes i është e nevojshme energjia, por edhe kaloritë. Të gjitha këto janë të mundshme në shfrytëzimin e drithërave integrale, vetëm që është me rendësi të shtoni sasinë e tyre.

Shumë vitamina dhe minerale të cilat i përmban mishi, gjenden edhe në drithëra dhe perime. Për shembull, perimet me gjethe të gjelbra të errëta, siç është spinaqi, përmbajnë mjaft hekur, prandaj nuk është e nevojshme që në racione të përfshini produktet e mishit.

Qumështi i lopës përmban kalcium, mirëpo nëse jeni vegjetarian dhe fëmijën tuaj e mbani në atë dietë, atëherë duhet do të shmangni këtë artikull. Kalciumi mund të kompensohet gjithashtu me përdorimin e perimeve me fletë të gjelbra.

Mirëpo, përqendrimi i kalciumit në to është më i vogël, prandaj pothuajse çdo ditë duhet patjetër të ketë në racionin e drekës. Në atë mënyrë eshtrat e fëmijës suaj do të zhvillohen njësoj mirë si edhe eshtrat e atij fëmije që ushqehet me mish.

Vitamina B12 është e nevojshme të kompensohet duke përdorur suplemente në mënyrë fëmijës t’i mundësohet rritje e drejtë.

Ndonëse ekspertët rekomandojnë që bebes midis muajit të gjashtë dhe një viti duhet t’i japin edhe vitaminat A, C dhe D.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme