Ndarja e 100 eurove nga Qeveria, reagon QIKA: Nuk ka dalje nga kriza, pa dalë gratë nga kriza

Prishtinë | 12 Pri 2022 | 16:27 | Nga Ekonomia Online

Qendra për Informim, Kritikë dhe Aksion (QIKA), ka reaguar pas vendimit të Qeverisë së Kosovës për të ndarë nga 100 euro për pensionistët, studentët, punëtorët e sektorit publik dhe atij privat.

QIKA vlerëson se këto pagesa paraqesin lëmoshë një mujore dhe jo zgjidhje afatgjate e problemit.

Mjekët e fshehin! Dhimbja e kyçeve iku përgjithmonë në 6 ditë!

Organizata shprehu shqetësimin se këto mjete nuk do të ndahen për gratë që nuk janë studente, të punësuara apo pensionere.

“Nga masat e reja në kuadër të Pakos së Ringjalljes Ekonomike të publikuara sot nga Qeveria e Kosovës do të përfitojnë vetëm të punësuarit, studentët, pensionistët, familjet në nevojë etj. Këto pagesa, që edhe ashtu më shumë duken një lëmoshë një mujore se sa zgjidhje afatgjate e problemit, nuk do të jepen për vajzat dhe gratë që nuk janë studente, të punësuara apo pensionere. Vetëm rreth 15% e grave në Kosovë janë të punësuara dhe shumica e tyre janë komplet të përjashtuara nga tregu i punës”, thuhet në reagim.

Reagimi i plotë:

Nga masat e reja në kuadër të Pakos së Ringjalljes Ekonomike të publikuara sot nga Qeveria e Kosovës do të përfitojnë vetëm të punësuarit, studentët, pensionistët, familjet në nevojë etj. Këto pagesa, që edhe ashtu më shumë duken një lëmoshë një mujore se sa zgjidhje afatgjate e problemit, nuk do të jepen për vajzat dhe gratë që nuk janë studente, të punësuara apo pensionere. Vetëm rreth 15% e grave në Kosovë janë të punësuara dhe shumica e tyre janë komplet të përjashtuara nga tregu i punës.

Nuk është hera e parë që në kohë krizash gratë janë ato që vuajnë më së shumti nga varfëria dhe mungesa e qasjes në të mirat publike. Nuk ka dalje nga kriza, pa dalë GRATË nga kriza.

QIKA fton institucionet e vendit që urgjentisht të trajtojnë varfërinë e grave dhe të përfshijnë analizën gjinore në secilën politikë që prodhojnë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme