Nga famëkeqi Ratko Mladiq e Radovan Karaxhiq – kush me sa vjet burgim u dënua për gjenocidin në Srebrenicë

Prishtinë | 11 Kor 2024 | 10:16 | Nga Ekonomia Online

Në këtë ditë, më 11 korrik, 29 vjet më parë u krye gjenocidi në Srebrenicë, një nga krimet më të mëdha në historinë e njerëzimit.

Në Qendrën Përkujtimore të Srebrenicës – Potoçari, eshtrat e 14 viktimave të gjenocidit do të varrosen sot në një funeral kolektiv, transmeton gazeta online Reporteri.net.

Vendimet për gjenocid u shqiptuan në shtatë raste në Tribunalin e Hagës, ndërsa Gjykata e Bosnjës dhe Hercegovinës dha 13 të tjera.

Komandanti i luftës i të ashtuquajturës Ushtria e Republikës Srpska, Ratko Mladiq do të qëndrojë pas hekurave për pjesën tjetër të jetës së tij.

Përveç Mlladiqit, krimineli Radovan Karaxhiq u dënua me burgim të përjetshëm për gjenocidin në Srebrenicë dhe krime të tjera në Bosnjë dhe Hercegovinë në vitin 2019. Me dënime të përjetshme u përballën edhe oficerët, Ljubisha Beara, i cili vdiq në vitin 2017, Zdravko Tolimir, i cili vdiq në vitin 2016 dhe Vujadin Popoviq, raporton mediumi Dnevni Avaz.

Vendimi i parë për gjenocid u dha 20 vjet më parë nga Tribunali i Hagës për Radislav Krstiqin, i cili u dënua me 35 vjet burg. Të njëjtin dënim e ka marrë edhe koloneli Drago Nikoliq.

Momir Nikoliq u dënua me 20 vjet burgim, Dragan Obrenoviq me 17 dhe Radivoje Miletiq me 18 vjet burg. Shefi i Sigurimit të Brigadës së Zvornikut të VRS-së, Milorad Trbiq, u dënua me 20 vjet burg.

Personi i parë që rrëfeu pjesëmarrjen në gjenocid në Tribunalin e Hagës ishte Drazhen Erdemovic, i cili u dënua me vetëm pesë vjet burg, por dëshmia e tij më vonë kontribuoi në dënimin e Ratko Mlladiqit dhe të tjerëve.

Më pas, anëtarët e të njëjtit njësi, Franc Kos (35 vjeç), Stanko Kojiq (32 vjeç), Vlastimir Golijan (15 vjeç) dhe Zoran Goronja (30 vjeç), u dënuan me burgim nga Gjykata e Bosnjë dhe Hercegovinës.

Në Serbi, një ish-anëtar i skuadrës së 10-të të sabotazhit, Branko Gojkoviq, u dënua me dhjetë vjet burg për krimet në Srebrenicë, dhe katër anëtarë të njësisë “Scorpions” – Slobodan Mediq, Branislav Mediq, Pero Petrasheviq dhe Aleksandar Mediq – janë dënuar gjithsej me 53 vjet burg.

Në Kroaci, Milorad Momiq dhe Slobodan Davidoviq, gjithashtu anëtarë të “Skorpion”, u dënuan me nga 15 vjet.

Ish-presidenti i RSFJ-së, Sllobodan Millosheviq, i cili vdiq në vitin 2006, para shpalljes së vendimit, u akuzua gjithashtu për krime në BeH dhe Srebrenicë. Bashkëpunëtorët e tij më të afërt, shefat e Shërbimit të Sigurimit Shtetëror të Serbisë, Jovica Stanishiq dhe Franko Simatoviq, së fundmi u dënuan me nga 12 vjet burg secili.

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë në Hagë e karakterizoi krimin në Srebrenicë si gjenocid në vitin 2007. Beogradi zyrtar dhe autoritetet e entitetit serb të Bosnjë e Hercegovinës, Republika Sërpska, e mohojnë gjenocidin.

Në korrik të vitit 1995, forcat serbe të Bosnjës vranë mbi 8 mijë burra dhe djem myslimanë në enklavën e Srebrenicës, që ishte caktuar si “vend i sigurt” nga Kombet e Bashkuara.

Çdo vit më 11 korrik, eshtrat e atyre që identifikohen gjatë vitit të fundit varrosen në Qendrën përkujtimore të Potoçari.

Të ngjashme