Pagjumësia shtyn njerëzit drejt ushqimeve jo të shëndetshme

Prishtinë | 01 Qer 2023 | 22:58 | Nga Ekonomia Online

Mungesa e gjumit sjell shumë pasoja negative në organizmin e njeriut. Një ndër to duket se është edhe rritja e dëshirës dhe nevojës për junk food, ose ushqim jo të shëndetshëm. Kjo ndodh, pasi turpi kërkon ushqime të pasura me yndyrna dhe sheqerna për kompensim, gjë që sjell më pas edhe në zhvillimin e obezitetit.

Në këtë rast kemi të bëjmë me një mekanizëm të ndryshëm nga ai nëpërmjet të cilit ndodh çregullimi metabolik hormonal. Pagjumësia influencon direkt disa zona qendrore të trurit që lidhen më kompensimin duke bërë në këtë mënyrë më të kërkuar ushqimin e keq.

Konkluzioni është arritur pas studimeve kërkimore të universiteteve gjermane dhe i publikuar në revistën e Neuroshkencës.

Ky fenomen ishte vërtetuar edhe më herët nga studime të ndryshme, por të cilat fokusin e kanë patur në mekanizmat hormonalë të përfshirë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme