Për pagën bëni paraprakisht kërkim të tregut, në internet apo përmes bisedave personale

Prishtinë | 09 Pri 2023 | 19:15 | Nga Ekonomia Online

Hannah Williams nuk e ka problem të ndajë sa fiton. As ajo nuk e ka problem të pyesë njerëzit e tjerë për pagën e tyre. 

Gjatë ditës, Williams, 25 vjeç, punon si analiste e lartë e të dhënave dhe fiton 115,000 dollarë në vit. Në kohën e saj të lirë, ajo jep këshilla për financat personale dhe karrierën në mediat sociale dhe së fundmi ka lançuar Rrugën Transparente të Pagave, një seri me video ku ajo pyet të huajt në rrugë se sa para bëjnë ata në një përpjekje për të promovuar “paga të barabarta përmes bisedave transparente”. 

Gjithçka filloi nga udhëtimi i saj i kërkimit të punës përmes pesë roleve në tre vjet dhe nevojës për më shumë të dhëna për të kuptuar se sa duhet të paguhet. 

Ajo shkoi nga 40 000 dollarë në 90 000 dollarë, por nuk ishte ende e paguar mirë 

Williams studioi menaxhim biznesi në Universitetin Georgetown, u diplomua në vitin 2019 pa ndonjë drejtim të mirë dhe u fut në telemarketing që paguhej 40,000 dollarë në vit. Dy muaj më vonë, një firmë e vogël kontraktuese qeveritare e gjeti rezymenë e saj në një bord pune në kolegj. Williams u punësua si një analiste e të dhënave me 55,000 dollarë në vit. 

Pas tetë muajsh, Williams shkoi në një panair karriere dhe gjeti një punë të re në një firmë të madhe konsulence që paguante 72,000 dollarë në vit. 

Ajo nuk e pëlqeu atë, por qëndroi për një vit, më pas gjeti një punë tjetër të re përmes Indeed. Dukej si një mundësi e madhe – një kërcim tek analiste e lartë e të dhënave dhe një pagë 90,000 dollarë – dhe, si në çdo punë tjetër, ajo nuk mendoi të negocionte. 

“Mendova se arrita jackpotin,” thotë Williams. “Isha sikur, o zot, jam e pasur. Isha vetëm 24 vjeç, mendoja se kisha botën përpara dhe mendoja se po fitoja para.” 

Por festa ishte e shkurtër. Menjëherë pas kësaj, kolegia e Williams u pushua nga puna dhe ajo punoi gjatë gjithë kohës për të bërë punët e dy personave. Shëndeti i saj mendor u përkeqësua. Ajo u përgatit të kërkonte një rritje, hulumtoi në internet dhe kuptoi se njerëzit e tjerë me punën dhe përvojën e saj në tregun e D.C. po fitonin 110,000 dollarë në vit. 

Ajo solli të dhënat e saj në HR, por iu refuzua një kërkesë për rritje. Në vend të kësaj, ajo mund të bënte kërkesë për një rritje prej 2% pas një viti. 

Ajo ndryshoi menjëherë mënyrën se si e shikonte kompaninë e saj. Williams gati u largua pa një plan rezervë, por në vend të kësaj, e armatosur me të dhëna, filloi një kërkim të ri pune me zell. 

Ajo mori 5000 dollarë më shumë duke bërë një pyetje 

Williams ekploroi Indeed dhe filloi të shkonte nëpër intervista. Këtë herë, ajo e dinte saktësisht se çfarë duhej të bënte. 

Por çdo informacion shkoi në të njëjtën mënyrë: HR do të kërkonte pritshmëritë e saj për pagën, ajo do të përgjigjej se bazuar në të dhënat e tregut ajo donte 110,000 dollarë dhe ata do të thoshin se ishte mbi buxhetin. 

“U lodha duke bërë atë bisedë,” thotë Williams. Kështu, ajo e ktheu skenarin dhe përdori një taktikë negocimi për të cilën kishte dëgjuar, por nuk e kishte provuar kurrë. Kur rekrutuesi kërkoi pritshmëritë e saj për pagën, Williams në vend të kësaj pyeti: “Cili është buxheti juaj për pozicionin?” 

Rekrutuesi u përgjigj: 115,000 dollarë. 

“Në atë kohë, do të kisha qenë më se e kënaqur me çdo gjë midis 105,000 dhe 110,000 dollarëve. Nuk do të kisha marrë mundimin të kërkoja më shumë se kaq,” thotë Williams. 

Ajo e mblodhi veten dhe ishte e qartë dhe konçize në përgjigjen e saj: “Kjo funksionon për mua.” Williams pranoi punën dhe filloi në nëntor 2021. 

Të bësh njerëzit të flasin për pagën  

Williams tashmë e di fuqinë e diskutimit të pagave. Ajo është përpjekur të flasë me miqtë për këtë në të kaluarën, por ata hezitonin të ndajnë shifrat e tyre.  

Kështu Williams vendosi të dhënat e saj në dy llogaritë e saj në TikTok duke diskutuar këshillat e karrierës dhe transparencën e pagave. Për habinë e saj, të panjohurit në rrugë kanë qenë shumë të shpejtë për të ndarë shifrat e tyre në videot e saj. 

Ajo thotë se do të ishte mirë që të kishte një burim të ngjashëm më herët. Këshilla e saj më e madhe për të tjerët që kuptojnë pagën e tyre është të bëjnë kërkime të tregut, qoftë në internet apo përmes bisedave personale. 

Williams ndihet mirë për fuqinë e saj fituese tani, dhe më e rëndësishmja për mbrojtjen e vetes. “Unë jam vetëm 25 vjeç dhe jam krenare që mund të ndaj edhe atë që kam mësuar me të tjerët. Fakti që kam marrë një rrugë jokonvencionale profesionale ka funksionuar vërtet në favorin tim dhe i inkurajoj të tjerët të dalin jashtë rrugës që mendojnë se duhet të ndjekin, sepse nuk e dini kurrë se ku do t’ju çojë”.  (CNBC)

Të ngjashme