Përdorimi i TikTok nga fëmijët, disa gjëra që duhet ti dinë prindërit

Prishtinë | 03 Kor 2024 | 15:15 | Nga Ekonomia Online

TikTok është një ndër rrjetet sociale më të përfolur e më të përdorur sot, sidomos nga fëmijët dhe adoleshentët. Me të drejtë prindërve u lind pyetja a është i dëmshëm ky aplikacion? A përbën rreziqe për fëmijët?

Me gjithë avantazhet dhe argëtimin që ofron për fëmijët, ja rreziqet dhe disavantazhet e TikTok-ut:

•TikTok është ndër kanalet më kryesore me anë të të cilit abuzuesit lidhen me fëmijët. Ky rrjet social mund të bëhet zanafilla e një bisede private të fëmijës me një abuzues, që mund të vazhdojë jashtë aplikacionit.

•Përmes TikTokut, fëmijët vihen në kontakt me përmbajtje që nuk është e përshtatshme për moshën e tyre, si për shembull videot me përmbajtje seksuale.

•Fëmijët gjithashtu priren të imitojnë sjelljet dhe skenat që shohin në rrjete sociale, duke u bërë kështu një burim incidentesh e aksidentesh, që në disa raste rezultojnë edhe fatale deri në humbjen e jetës.

Kontaktimi nga të huajt. Sipas njoftimeve të lajmeve, grabitqarët përdorin TikTok për t’u lidhur me fëmijët. Kushdo që ndjek një përdorues të TikTok mund t’i iniciojë në mënyrë private një bisedë dhe të fillojë biseda private jashtë aplikacionit.

Ekspozimi ndaj përmbajtjes dhe teksteve të papërshtatshme. Aplikacionet tërheqin përdorues të të gjitha moshave, që do të thotë nëse fëmija juaj ka një llogari TikTok, ai ose ajo ka qasje në burimin publik të videos. Me 1 miliardë përdorues, fëmija juaj ka të ngjarë të shohë video që përmbajnë imazhe sugjestive seksuale ose eksplicite dhe dëgjojnë vargje eksplicite. Ata madje mund të përdorin pa dije klipe muzikore për videot e tyre që përmbajnë tekste eksplicite.

Sulm kibernetik dhe vjedhje e të dhënave. Raportet e fundit zbulojnë të meta në softuer që mund të hapin llogari TikTok për një sërë sulmesh me qëllim të keq. Studiuesit thonë se hakerat mund të shfrytëzojnë këto për të pasur akses në të dhënat personale të përdoruesit.

Koha e tepërt në ekran. TikTok është një magnet për fëmijët, e cila mund të çojë në kohën e tepruar të ekspozimit në internet, mungesën e gjumit dhe një mori rezultatesh të tjera negative nga shumë kohë në internet.

Ndarja e terpërt e informacioneve. Disa fëmijë ndajnë aktivitetet e tyre të përditshme përmes videos TikTok dhe ekspozojnë pa dashje informacione personale siç janë shkolla, vendndodhja e tyre, adresa e shtëpisë dhe të dhënat e tjera personale.

Kërkimi për pëlqime. Si me çdo rrjet shoqëror, disa përdorues mund të preokupohen me klikime, pëlqime. Ky obsesion mund të çojë në vendime të këqija, sjellje të rrezikshme (siç janë sfidat), sulmi verbal në internet dhe ndarja e përmbajtjes së dëmshme. //EkonomiaOnline

Të ngjashme