Roli i psikologjisë së punës

Prishtinë | 18 Jan 2023 | 00:25 | Nga Ekonomia Online

Nga Marksi, Frojdi e deri tek psikoanalistët e ditëve tona, shtrohet pyetja se çfarë duhet të bëjë një njeri “normal”?

Një herë njëri nga këta u përgjigj: “Një njeri normal duhet të dashurojë atë që do dhe të punojë në atë punë që dashuron”.

Kjo përgjigje na shpjegon qartë se familja plotëson nevojat për dashuri dhe puna ka efektin me të fuqishëm se çdo faktor tjetër të jetës së njerëzve për të lidhur një person me realitetin. Puna e një personi luan një rol kritik në identitetin, në vetëvlerësimin dhe mirëqenien psikologjike. Puna përcjell vlera të brendshme dhe këto vlera personi I gjen duke punuar.

Edhe pse të gjithë ne, të dashur lexues na ka ndodhur që teksa jemi në marrëdhënie pune të ndjehemi nën presion, të përjetojmë stres, të ndjejmë dominance dhe padyshim kjo na shkakton krizë emocionale. Por në fund të fundit e dimë shumë mirë se pa punë nuk mund të rrimë edhe pse puna ka shume probleme pasi kjo akoma më tepër do të na shkaktonte një vdekje sociale. Por ajo çfarë unë dua të shpreh ka të bëjë me ekzaminimin e ndjesive e të qenit mirë në punë dhe të shpjegojë se si stresi në punë mundet të kërcënojë këtë mirëqenie.

Në këtë kontekst është Psikologjia e punës ajo e cila kujdeset për mirëqenien emocionale dhe sjelljet e individit në punë sepse një mirëqenie e tillë sjell produktivitet dhe efektivitet në punë. Pasi tipi I një personi duhet të përputhet apo të jetë i akomodueshëm më mjedisin e punës ku ai punon, në të kundërt do ketë pasoja negative. Dhe këto pasoja ne i njohim si fenomene pasi shohim persona të cilët ndërrojnë punë shumë shpesh sepse nuk gjejnë veten, shohim persona që janë pa punë edhe pse janë të kualifikuar dhe kjo padyshim sjell përçarjen e atyre vlerave të brendshme.

Pasi një mjedis që nuk kërkon asgjë nga individi dhe nuk ofron asnjë sfidë atëherë ky mjedis nuk do stimulojë asnjë dëshirë për arritje tek ky individ. Në të kundërt një ambient i cili shtyn individin drejt sfidave të reja do të stimulojë atë dhe ka ndikim pozitiv në shëndetin e tij mendor. Prandaj të dashur miq bëni punën që ju dashuroni, gjeni mjedisin që ju stimulon dhe këtu përfshij dhe ata që nuk kanë një punë pasi është mirë që dhe ju të gjeni veten tuaj në mënyrë që të mos ndiheni të kërcënuar në mirëqenien tuaj emocionale.

Pra ky është roli i Psikologjisë së punës , t’ju ndihmojë ju të gjeni drejtimin tuaj dhe të ndiheni të plotësuar në punë. Por sa të aftë jeni ju për te menaxhuar mirëqenien tuaj , për të gjetur punën që dashuroni dhe për të mbajtur fuqishëm të ardhmen tuaj mbi supe?

Të ngjashme