Sa është toksik vendi juaj i punës?

Prishtinë | 11 Mar 2023 | 07:00 | Nga Ekonomia Online

Nëse këto 8 gjëra vazhdojnë të ndodhin pothuajse çdo ditë në vendin tuaj të punës, atëherë përgjigja është “po”.

Sipas shkollës së Biznesit UNC Keenan-Flagler, vendet e punës që kthehen në toksike, u kushtojnë punëdhënësve amerikanë 23.8 miliardë dollarë në vit si pasoje e mungesës, shpenzimeve të kujdesit shëndetësor, produktivitetit të humbur dhe të tjera.

Aseti më i vlefshëm i një kompanie, njerëzit e saj, janë të paaftë për të pasur një performancë të lartë, sepse shumica janë shumë të shpërqendruar nga njerëzit që përpiqen të sabotojnë dhe manipulojnë mjedisin e punës.

Nëse punoni në një vend të tillë, ka shumë të ngjarë që ju keni hasur këto tetë sjellje të punës toksike.

1. Punonjësit shkelin politikat e kompanisë – Këta punëtorë nuk kanë lidhje me biznesin duke shkelur në mënyrë të përsëritur politikat e kompanisë. Gjëra të tilla si, vjedhja nga kompania, ndarja e informacioneve, përfshirja në praktika diskriminuese, ngacmimi apo ngacmimi seksual janë disa nga problemet.

2. Punëtorët zakonisht nuk janë të besueshëm – Këta janë punonjës që vazhdimisht i humbasin afatet, vijnë vonë dhe largohen herët, dhe mungojnë në mënyrë misterioze. Ata nuk mund pritet të kryejnë një punë të mirë dhe nuk mund të keni besim tek ata.

3. Punonjësit janë lojtarë të dobët të ekipit –Punonjësit kokëfortë, të zhurmshëm ose viktimizues e bëjnë të vështirë që kolegët të mund të kryejnë siç duhet punën e tyre. Disa veprojnë sikur i dinë të gjitha dhe nuk kanë nevojë për mendimin e askujt; të tjerët ankohen deri në pikën ku askush nuk dëshiron të punojë me ta.

4. Punonjësit keqpërdorin njëri-tjetrin –Punëtorët, nisur nga pakënaqësitë e tyre bëjnë thashetheme pas takimeve për të “kryqëzuar” menaxhimin dhe drejtimin e kompanisë. Ata janë kryesisht adoleshentë të korporatave, koha e së cilës me kompaninë është gati të skadojë, dhe janë gjithmonë të gatshëm të përhapin zëra negativë për të tjerët.

5. Punonjësit janë rezistentë ndaj ndryshimeve – Meqë bota po evoluon vazhdimisht dhe kërkon përshtatje të vazhdueshme, punonjësit që janë rezistues ndaj ndryshimeve e kane të garantuar që shumë shpejt do të bëhen shumë të vjetruar dhe do të dështojnë. Lajm i keq është se ata mund të marrin kolegë të tjerë me vete.

6. Menaxhimi funksionon përmes burokracisë – Ka shumë nivele të miratimit dhe menaxhimit për të bërë realizuar gjërat dhe nevojë për më shumë fokus tek kompanitë e vogla.

7. Kur menaxherët nuk komunikojnë qartë – Punonjësit nuk e kanë të qartë se çfarë po ndodh dhe askush nuk njeh situatën reale aktuale apo atë çfarë pritet të ndodhë në të ardhmen. Kjo shkakton konfuzion, frikë dhe ankth në mendjet e punëtorëve.

8. Menaxhimi ka pak ose aspak interes për balancën punë-jetë të punonjësit – Jeta personale ose familjare e punonjësve duhet të sakrifikohet për punën. Kjo zakonisht dëshmohet nga 50 javë pune, pak ose aspak kohë pushimi, dhe disponueshmëria 24 orë në javë për komunikim në punë.

Të ngjashme