Sekreti për t’u bërë i pasur: Jetoni nën mundësitë tuaja!

Prishtinë | 22 Pri 2023 | 22:20 | Nga Ekonomia Online

Është e mërzitshme, por kjo nuk do të thotë se është e lehtë.

Medieve u pëlqen të pikturojnë një pamje të caktuar të asaj që do të thotë të jesh i pasur – pallate të mëdha, makina të shtrenjta, Wall Street apo startup teknologjik. Nëse ju e blini këtë imazh, të qenit i pasur mund të ndihet si një ëndërr e pamundur.

Por e vërteta është se shumica e njerëzve “të pasur” jetojnë një jetë normale. Ju ndoshta nuk do e dinit se ata ishin të pasur, nëse do t’i shihnit sepse ata nuk përshtaten me stereotipin.

Shumica e njerëzve të pasur janë si ju dhe unë. Ata dinë vetëm një sekret që ne nuk e dimë.

Sekreti për t’u pasuruar është i fuqishëm: jetoni nën mundësitë tuaja.

Kjo ishte. Sa më e madhe të jetë diferenca mes asaj që ju keni fituar dhe çfarë keni shpenzuar, aq më shpejt ju do ta gjeni veten me të holla të mjaftueshme për të bërë atë që ju doni me jetën tuaj.

Tani, e kuptoj se “jetoni nën mundësitë tuaja” mund të tingëllojë e qartë ose e rëndomtë. Kjo nuk do të jetë e lehtë. Është në fakt shumë më e vështirë se sa tingëllon. Shumë nga njerëzit që ju shihni me shtëpi të mëdha dhe makina luksoze janë deri në fyt me borxhe, që do të thotë se ata janë duke shkelur këtë parim themelor. Ata nuk janë të pasur. Ata janë në borxh.

Sfida është të pranoni se nuk mund të grumbulloni pasuri të vërtetë në qoftë se ju mbani në mend njerëz të tillë. Pasuria e vërtetë vjen nga shpenzimi më pak se ju keni fituar, përsëri dhe përsëri, muaj pas muaji, vit pas viti. Është një proces i ngadaltë dhe i qëndrueshëm. Kjo nuk është emocionuese. Por kjo është mënyra më e sigurt për të arritur qëllimet tuaja më të mëdha financiare.

Mënyra praktike për të jetuar duke shpenzuar më pak se sa fitoni

Pra, nëse çelësi është të jetosh poshtë mundësive, nuk do të thotë që duhet të jetoni në një shtëpi të vjetër dhe pa kushte. Kjo lloj metode është sigurisht një opsion. Por këtu janë disa hapa më praktike që mund t’i merrni në shqyrtim:

1. Ulni shpenzimet tuaj të mëdha mujore. Kaloni në një kompani telefonike me kosto të ulët. Teknologjia është duke na lejuar të bëjmë më shumë për më pak dhe ju mund të përfitoni nga kjo.
2. Transferoni para në bankë dhe kurseni në fillim të çdo muaji. Kjo do t’ju detyrojë të jetoni me më pak.
3. Rritni normën e kursimeve tuaja me 1% çdo gjashtë muaj. Vendosni një kujtesë në kalendar për t’u kujtuar. Ju vështirë se do të vëreni dallimin dhe paratë me të vërtetë do të shtohen me kalimin e kohës.
4. Vendosni 50% e të gjithë rritjes në bankë për kursim . Ju ende mund të rritni stilin e jetës tuaj, por do ta bëni atë në mënyrë të qëndrueshme.

Ripërcaktimi i fjalës “i pasur”

Në qendër të gjithë kësaj është ripërcaktimi se çfarë do të thotë të jesh i pasur. Nëse keni nevojë për një shtëpi të madhe dhe një makinë të shtrenjtë për t’u “ndjerë” i pasur, atëherë kjo këshillë nuk do të funksionojë për ju.

Por në qoftë se ju e përcaktoni pasurinë si aftësia për të kaluar kohë me miqtë dhe familjen, për të udhëtuar, për të bërë punën që ju doni dhe për të ndalur shqetësimet në lidhje me paratë, të jetuarit nën mundësitë tuaja do ta mundësojë këtë.

Liria e vërtetë është aftësia për të bërë zgjedhje në jetë që ju bëjnë të lumtur. Kursimi vë para në xhepin tuaj në mënyrë që vetëm ju mund ta bëni atë.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme