Si funksionojnë antibiotikët

Prishtinë | 19 Maj 2024 | 11:49 | Nga Ekonomia Online

Origjina e antibiotikëve – Antibiotikët janë më të vjetër se sa mendoni. Papirusi mjekësor egjiptian i njohurive bimore i njohur si Papirusi Ebers nga viti 1550 p.e.s është dokumenti më i vjetër mjekësor i ruajtur. Ai përfshin dheun medicinal në listën e tij të mjeteve juridike.

Trajtimi i infeksionit – Historia gjithashtu regjistron grekët e lashtë duke përdorur myk dhe materiale bimore të zgjedhura posaçërisht për të trajtuar infeksionet.

Hipokrati – Mjeku grek Hipokrati, i njohur si “babai i mjekësisë”, përdorte rutinë agjentë me veti antimikrobike kripëra inorganike në trajtimin e plagëve të infektuara.

Metodologjia e Egjiptit të lashtë – Egjiptianët e lashtë i trajtonin plagët e infektuara me bukë të mykur dhe materiale të ndryshme bimore.

Përdorimi i parë klinik – Përdorimi i parë klinik i një antibiotiku u raportua në vitet 1890, kur bakteriologët gjermanë Rudolph Emmerich dhe Oscar Löw përdorën një ekstrakt të Pseudomonas aeruginosa (atëherë i njohur si Bacillus pycyaneus ) për të trajtuar qindra pacientë në spitale. Pycyaneus nuk përdoret më sot.

Pra, çfarë janë saktësisht antibiotikët? – Antibiotikët janë medikamente të fuqishme që trajtojnë infeksione të caktuara duke ndaluar riprodhimin e baktereve ose duke shkatërruar plotësisht bakteret.

Kur kemi nevojë për antibiotikë? – Zakonisht, sistemi ynë imunitar është në gjendje të shmangë infeksionin duke vrarë bakteret e dëmshme. Ndonjëherë, numri i baktereve është i tepërt dhe sistemi imunitar është i mbingarkuar. Pikërisht atëherë antibiotikët dëshmojnë vlerën e tyre.

Antibiotikët nuk janë gjithmonë zgjidhja – Antibiotikët nuk funksionojnë për infeksionet virale si ftohja dhe gripi, as për kollën.

Efektet anësore të antibiotikëve – Marrja e antibiotikëve mund të shkaktojë efekte anësore. Këto mund të përfshijnë skuqje, marramendje, nauze, diarre ose infeksione mykotike. Këto efekte anësore janë zakonisht të lehta dhe duhet të kalojnë sapo të përfundoni kursin tuaj të trajtimit.

Rezistenca ndaj antibiotikëve – Shfaqja e baktereve rezistente ndaj antibiotikëve është një fenomen i zakonshëm i shkaktuar kryesisht nga mbipërdorimi/keqpërdorimi i antibiotikëve.

Më pak efektive – Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), një numër në rritje i infeksioneve serioze të tilla si pneumonia, tuberkulozi, gonorrea dhe salmoneloza po bëhen më të vështira për t’u trajtuar pasi antibiotikët e përdorur për t’i luftuar po bëhen më pak efektive.

/rtsh.al/

Të ngjashme