Stradner: Bota serbe është frymëzuar nga “bota ruse”, të shtunën Dodik e Vuçiq përmendën edhe Kosovën në të ashtuquajturit “Kuvendi Gjithëserb”

Prishtinë | 10 Qer 2024 | 11:21 | Nga Ekonomia Online

Pas të ashtuquajturit “Kuvendi Gjithëserb” janë një sërë reagimesh. Edhe pse presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dhe presidenti i BeH-së më të vogël entiteti Milorad Dodik pretendon se mesazhet e pajtimit janë dërguar prej tij, shumë pajtohen se Deklarata e miratuar në këtë tubim është vazhdimësi e projektit të Serbisë së Madhe dhe politikës së Sllobodan Millosheviqit, i cili në vitet 1990 nisi një sërë luftërash në të cilat u përpoq të zbatojë politikën “Të gjithë serbët në një shtet”, me mbështetjen e Rusisë.

Kështu mendon profesoresha Ivana Stradner, këshilltare në Fondacionin për Mbrojtjen e Demokracisë nga Uashingtoni,e cila pohon se Ballkani është pjesë e planit rus.

“Duke lexuar tekstin e Deklaratës, siç tha ajo, shihet qartë ambiciet rajonale të Beogradit, sepse nuk përmendet vetëm Republika Srpska, por edhe Mali i Zi dhe Kosova”, tha ajo.

Stradner tha për “Slobodna Bosnia” se ashtu si shumë nuk e kuptuan fjalimin e Millosheviçit në Gazimestan në vitin 1989, aq shumë nuk do ta kuptojnë rëndësinë e këtij Parlamenti, por do të thonë me naivitet se është vetëm për “nevojat e brendshme” për të kënaqur veten.

“Ballkani është shumë i ndërlikuar dhe është e vështirë të kuptosh politikën e identitetit, dinamikën fetare dhe ideologjinë. Ashtu si ekonomia perëndimore nuk e ndaloi kaosin e viteve ’90, ashtu edhe investimet nuk do të ndalojnë përshkallëzimin e ri. Është e trishtueshme që dekada pas luftës, lufta në Ukrainë është kryesisht lufta ideologjike e Putinit për të përçarë botën në ato demokratike dhe jodemokratike të atij plani”

Sipas Stradner, bota serbe është frymëzuar nga “bota ruse”, e cila është doktrina e Rusisë për përhapjen e ndikimit ushtarak, politik dhe kulturor jashtë vendit.

“Ajo që është e rëndësishme të përmendet është se në parlament nuk ishin vetëm Vuçiq dhe Dodik, por edhe kisha e pranishme, dhe kështu është “bota ruse” me origjinë nga Rusia bota është revanshiste e cila përdoret për të rishkruar historinë është përmes kishës dhe përhapjes së ‘vlerave tradicionale dhe shpirtërore’, gjë që vërtetohet nga deklarata që u bë në parlament”, shpjegoi Stradner për “Slobodna Bosnia”.

Të ngjashme