Të dëgjuarit muzikë nuk përshpejton gjumin

Prishtinë | 13 Maj 2023 | 23:48 | Nga Ekonomia Online

Kush dëgjon dikë që pëshpërit apo nis të pret flokët tuaja apo i ledhaton ato, ju ndjeni sikur doni të flini.

Por kjo ndodhë saktësisht ngase këtë gjëra ju bëjnë më të relaksuar, por edhe ju vënë në gjumë më shpejtë..

Këtë e bëjnë të ditur edhe ekspertë finlandezë të cilët kanë testuar për pesë vjet më radhë autonominë e ndjesorit të përgjigjes meridiane shqisore.

Pavarësisht se ledhatimet e përshpëritjet ju vënë në gjumë më shpejtë e njëjta nuk ndodhë me ata të cilët dëgjojnë muzikë me kufje në tentim të gjumit.

“Kjo është e lidhur, por jo mjaft e njëjtë”, thotë hulumtuesja Beverley K. Fredborg.

Kjo pasi ndjesia shqisore që kapet nga pëshpëritjet ka tendencë të jetë e vendosur në kokë dhe qafë e mund të zgjasë vetëm për disa minuta.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme