Zvicra e ndërron presidentin çdo vit

Prishtinë | 04 Jan 2020 | 10:03 | Nga Ekonomia Online

Vendime të rëndësishme merren bashkërisht, jo individualisht. Ndryshimi i rregullt i presidentit të shtetit mundëson që asnjëri prej tyre të mos ndihet i “dehur” nga fuqia politike që mban, shkruan albinfo.ch.

Vendi drejtohet nga shtatë anëtarë të Këshillit Federal, të cilët do të drejtojnë vendin si një ekip bazuar në parimin e kolegjialitetit. Duke punuar së bashku ata sfidojnë veten për pikëpamje të ndryshme të gjërave dhe janë të detyruar të gjejnë gjithmonë një kompromis.

Politikat e reja po shqyrtohen nga çdo këndvështrim, dhe emërimi i një presidenti të ri është ceremonial me një mandat një vjeçar. Udhëheqja e radhës e shtetit nuk është e vetmja gjë unike në Zvicër.

Çdo qytetar i vendit mund të paraqesë një propozim për të ndryshuar Kushtetutën, por vetëm nëse ideja merr mbështetje të gjerë të publikut, vendi është i detyruar të reagojë në mënyrë demokratike, d.m.th. të përdorë rregullisht referendumet.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme