Zvicra voton për rritjen e pensioneve dhe moshën e daljes në pension

Prishtinë | 03 Mar 2024 | 15:51 | Nga Ekonomia Online

Me një popullsi në plakje dhe kosto gjithnjë në rritje të jetesës, Zvicra po mban një referendum që do të riformojë jetën e pensionistëve.

Qytetarët zviceranë dolën në kutitë e votimit të dielën në një referendum rreth dy pyetjeve në lidhje me reformat e pensioneve, shkruan euronews.

Ata do të vendosin nëse do të rrisin moshën e pensionit nga 65 në 66 dhe do të rrisin pagesat e pensioneve në dy propozime të veçanta.

Fati i pyetjes së parë duket shumë i qartë. Sondazhet tregojnë se më shumë se 60 për qind e votuesve do të refuzojnë propozimin e rritjes së moshës për të dalë në pension, i cili gjithashtu synon të lidhë moshën e pensionit “në mënyrë fleksibël” me jetëgjatësinë.

Megjithatë, propozimi i dytë që kërkon të rrisë pagesat e pensioneve mund të realizohet, megjithëse rezultati mbetet i paqartë.

Votuesit kundër rritjes së moshës së pensionit pretendojnë se të moshuarit tashmë kanë probleme me gjetjen e punës.

Qytetarët zviceranë kanë refuzuar vazhdimisht iniciativat për rritjen e moshës së pensionit, e cila ka mbetur e pandryshuar që nga futja e pensioneve shtetërore në vitin 1948.

Të ngjashme