Bëni pyetje “të mençura” për të marrë përgjigje të mira

Prishtinë | 03 Maj 2023 | 07:55 | Nga Ekonomia Online

Ndoshta bëni një pyetje të rëndësishme ose kufizuese. Një pyetje që supozon një përgjigje të caktuar është një tjetër opsion. Ju e bëni pyetjen e duhur, por a ju ka ndodhur të pyesni në mënyrën e gabuar? Këtu janë disa mënyra për të bërë pyetje shumë më të mira dhe si rezultat të merrni përgjigje shumë më të mira.

Filloni të bëni pyetje me një fjali (të përmbledhura)

Mos ngurroni të shprehni problemin ose të jepni në detaje. Përkufizoni pyetjen tuaj në një fjali. “Si mund ta rrisim produktivitetin?” “Si mund ta përmirësojmë cilësinë?” “Çfarë do të bësh nëse ishe ti në vendin tim?” Duke qëndruar në një fjali ndihmon që pyetjet tuaja të jenë të hapura.

Ndalo pyetjen/pyetjet

Thoni që keni një problem cilësor dhe keni dalë me dy zgjidhje të mundshme, pozitive dhe negative. Kështu, ju kërkoni të dhëna nga një punonjës. “A duhet të rishikojmë të gjithë punën”? ose “A duhet të japim gjithçka me shpresën që klienti nuk do ta vërë re”? Por, çfarë ndodh nëse keni lënë një mundësi të mirë t’ju ikë nga duart? Ja një mënyrë më të mirë për ta bërë këtë pyetje: “Ka defekte në të gjithë rendin. Çfarë mendoni se duhet të bëjmë?” Në vend të ndarjes së opsioneve, vetëm përcaktoni problemin. Pastaj pyesni: “Çfarë mendoni”? Ose “Çfarë do të bësh”? Ose “Si duhet t’a trajtojmë këtë?” Pastaj heshtni. Le të mendojnë njerëzit. Ata do të përgjigjen shumë saktë dhe shpesh do të dalin me ide që kurrë nuk keni pasur parasysh.

Filloni të bëni pyetje të qarta

Si një udhëheqës, ju duhet të keni të gjitha përgjigjet, çka do të thotë që pyetja e caktuar mund t’ju bëjë të ndiheni të pambrojtur. Por nuk duhet. Kur bëni pyetje, tregoni respekt. Ju tregoni besim. Tregoni se jeni të gatshëm të dëgjoni dhe mësoni. Fitoni, fitoni, fitoni. Plus, kërkimi për sqarim është i lehtë. Thjesht thoni: “Unë jam i impresionuar, tani pretendoj se nuk di asgjë për atë se si funksionon kjo. Si do të ma spjegoje?” Kjo tingëllon me të vërtetë mirë. “A mund të ma spjegoni edhe një herë?” Duhet të jeni i sinqertë. Mos pretendoni ta kuptoni kur nuk e bëni.

Ndaloni pyetjen kryesore

Të bësh një pyetje që merr një përgjigje të veçantë është e lehtë kur mendon se ke të drejtë dhe dëshiron që njerëzit të thonë se ke të drejtë. Për shembull: “A mendoni se ne duhet të presim më shumë se sa duhet për të marrë një përgjigje”? “A nuk mendoni se ne duhet të shkojmë përpara dhe të ndryshojmë renditjen”? “A mendoni se është koha që ta besoni projektin tek dikush tjetër”?

Çdo pyetje merr një përgjigje: Ju mendoni se duhet të ndaloni duke pritur për reagime, lirimin e porosisë dhe zëvendësimin e një udhëheqësi të projektit. Megjithëse disa njerëz mund të mos pajtohen, shumica nuk do ta bëjnë. Përgjigjja që dëshironi të dëgjoni është e qartë. Këtu janë mënyrat më të mira për t’i bërë këto pyetje: “Konsumatori nuk ka nënshkruar në prototip. Çfarë mendoni se duhet të bëni”? “Çfarë mendoni se duhet të bëjmë për atë renditje”? “Cila mendoni se është mënyra më e mirë për të trajtuar këtë ekip të vështirë të projektit?”

Asnjë nga këto pyetje nuk nënkupton një përgjigje të veçantë. Dhe secila, gjithashtu, lë vend për një shumëllojshmëri opsionesh.

Filloni të flisni sa më pak që të jetë e mundur

Ju tashmë jeni të vetëdijshëm për atë që dini. Pyetjet e mëdha janë të dizajnuara për të zbuluar se çfarë njeh personi tjetër. Qëndroni mirë dhe dëgjoni. Dhe nëse nuk qëndroni të qetë dhe nuk dëgjoni, nuk do t’a kuptoni se çfarë mund të keni mësuar.

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme