Bëni “shumë gjëra” njëherësh? Ja çfarë thotë shkenca për ju!

Prishtinë | 30 Jan 2023 | 23:56 | Nga Ekonomia Online

Ju mund të besoni se ajo që i veçon njerëzit e suksesshëm janë idetë e tyre të mira dhe të qenët me fat.

Por, kërkimet pretendojnë se njerëzit e suksesshëm lulëzojnë në jetë duke kombinuar aftësitë e tyre në fusha të ndryshme për të dalë në një zgjidhje unike. Kjo është ajo që i bën ata të jenë më të veçantë.

Por kemi ndryshime mes të qenit gjeneralist dhe të qenit polimat.

Gjeneralistët janë persona që kanë njohuri në shumë fusha lëndore.

Ata thjesht përqendrohen në të mësuarit dhe të kuptuarit e një fushe specifike.

Polimatët konsiderohen mjeshtër në shumë fusha. Ata punojnë në një numër aftësish në fusha të ndryshme dhe pastaj i kombinojnë të gjitha për të dalë me ide të jashtëzakonshme dhe fusha të reja për të eksploruar.

Ja disa përfitime e të qenit polimat:

  1. E mbani fleksibile karrierën tuaj. Në këtë epokë të ndryshimit të vazhdueshëm, Inteligjenca Artificiale i ka lehtësuar punët. Njerëzit që kanë vite që ushtrojnë një aftësi të caktuar do të zëvendësohen me një teknologji të re e cila do t’i bëjë ata të papunë. Mënyra e vetme për të përballuar këtë është të jesh një person më shumë aftësi dhe të zgjerosh njohuritë dhe aftësitë në mënyrë që t’i përdorësh. Kompjuterët mund të jenë të mirë për të na zëvendësuar, por ata kurrë nuk do të jenë të aftë në gjykim dhe aftësi njerëzore.
  2. Ju ndihmon të dalloni nga të tjerët dhe të fitoni më shumë. Kur ju studioni shumë për çdo fushë, kjo gjë ju ndihmon të dalloni nga pjesa tjetër dhe të fitoni më shumë. Kjo gjë ju bën gjithashtu një mendimtar strategjik dhe ju e perceptoni botën në një mënyrë më të mirë. Prandaj, në këtë mënyrë ju keni fusha të reja interesi për të eksploruar dhe investuar.
  3. Kjo ju jep kënaqësi në punë. Kur kryeni një punë rutinë çdo ditë, mund t’ju largojë aq shumë saqë ju bën të ndiheni të padobishëm. Por ju jeni të vetëdijshëm për faktin se ka pot gjëra për të mësuar dhe eksploruar çdo ditë dhe kështu, gjithmonë jeni të kënaqur me punën.
  4. Hapen horizonte të reja për ju. Të menduarit polimatik ju bën më kreativ dhe multitalent. Ju jeni të ngarkuar me kaq shumë aftësi dhe jeni aq të ditur sa të mund t’i integroni të gjitha dhe të arrini me kryevepra unike.
Fjalë Kryesore:

Të ngjashme