Berisha i PDK-së: Anëtarësimi i Kosovës në KiE është shanc i humbur

Prishtinë | 15 Maj 2024 | 18:34 | Nga Ekonomia Online

Hisen Berisha nga PDK-ja thotë se anëtarësimi i Kosovës në Këshillin e Evropës (KiE) është shanc i humbur.

Berisha tha se nëse veç nuk jemi në agjendë për takimin e 16 majit, perfundimisht është humbur shpresa që ketë vit të anëtarsohemi në KiE.

“Po, kjo është shanc i humbur. Edhe pse integrimi i plotë i Kosovës në mekanizmat evropian e botëror, është i penguar, deri sa Kosova është me Rezolutë 1244. Kryeministri si rregull ka pretenduar që në momentin qe ka pranuar draft starutin për Asociacionin, ta dergoj në kushtetuese, koshient mbi rrezikun që sjellë për integritetin e sovranitetin politik të vendit. Kurse sa i përket anëtarësimit në KiE, nëse veç nuk jemi në agjendë për takimin e 16 majit, perfundimisht është humbur shpresa që ketë vit të anëtarsohemi në KiE”, tha Berisha.

Sipas tij, qeveria “Kurti” e ka ditur këtë fakt por është përdorur për të mbuluar deshtimet tjera të tyre.

“Në fakt ketë e kanë pasur të ditur vetë qeveritarët por është përdorur për të mbuluar deshtimet tjera, siç është kalim nën sovranitet politik të Serbisë, me mijëra hektar toka Kishës serbe në hierarki të Sinodit rus në Dedinje të Beogradit, përkundër kauzës elektorale “se edhe deshmorët të çohen nga varret, nuk mund të japin toka…”! Dhe krejt ky dështim është pasojë e veprimeve të dëmshme karshi dialogut që ka zhilluar kjo qeveri, pra pasojë e Marrëveshjes së Brukselit-Plani franko – gjerman dhe Aneksit të Ohrit, ku qeveria e ka futur vendin në marrveshje dhe obligime kontraktuale ndërkombëtare. Obligime këto antikushtetuese që nuk mund të zbatohen, ngase s’do të mund ta kalonin as filtrin kushtetues dhe as Kuvendin. Kështu që moszbatimi, tani sjellë konsekuenca politike, ekonomike e të sigurisë për vendin”, tha Berisha, për Front Online.

Poashtu Berisha thekson se kushtëzimet ndërlidhen edhe me zhvillime tjeta politike, diplomatik e të sigurisë ndërkombëtare.

Dhe, sipas tij, mirë do të ishte që obligimet që ka marrë Kurti, të mos zbatoheshin, sepse po e zhbëjnë shtetin duke e henikepuar funksionaltetin institucional kushtetues.

“Përkundër pasojave e kushtëzimeve në përmbylljen e procesit të shtetësisë dhe dialogut me Serbinë, që i faturohet zvarritjes në kohë që shkaktoi në proces Kurti, sot kushtëzimet ndërlidhen edhe me zhvillime tjeta politike, diplomatik e të sigurisë ndërkombëtare. Pra, kjo është pasoja e reformatimit të dialogut e marrëveshjeve të arritur. Tani nga Marrëveshja e Brukselit “All in one”, me njohjen si kusht për Serbinë, që gjeneron nga Marrëveshja e Uashingtonit është pa njohjen dhe e kushtëzuar me “Zajednicë”. Nga prizmi personal politik, mirë kishte qenë që obligimet që ka marrë Kurti, të mos zbatoheshin, sepse po e zhbëjnë shtetin duke e henikepuar funksionaltetin institucional kushtetues dhe duke shkelur parimin e unitaritetit. Por, e keqja eshte se ato obligime po zbatohen në heshtje pa u vërejtë, ashtu siç ndodhi me token e manastirit të Deçanit, negocimin e dinarit si valuta e parë zyetare në vend, izolimin e sanksionet e BE, etj”, tha Berisha.

Të ngjashme