E vërteta pse dështoi vrasja e Hitlerit

Prishtinë | 03 Tet 2016 | 13:28 | Nga

Mark Glensi zbulon komplotin për të vrarë Hitlerin, një akt që çuditërisht frymëzoi një nga pak pasuesit e Fyhrerit.

Njëzet korriku i vitit 1944, qe një ditë tmerrësisht e nxehtë në pyjet plot e Prusisë Lindpre, ku Hitleri planifikonte ecurinë e luftës së ushtrinë e tij, nga shtabi i njohur si “Strofulla e Ujkut”. Gjeneralët e Hitlerit, e vizitonin me tmerr këtë vend të zymtë e të izoluar – dikush e cilësoi madje si një “një përzierje mes një manastiri dhe një kampi përqendrimi”,- por pjesëmarrja e tyre në takimet e ushtarakëve ishte e detyrueshme.

Pra, pak pas mesditës në një nga dhomat e konferencave, me dritaret e hapura me shpresën e ndonjë flladi të freskët, 21 oficerë, dy stenografë dhe vetë Fyhreri u ulën në një tavolinë të gjatë dhe të rëndë lis,i për të marrë në shqyrtim zhvillimet e fundit.

Lajmet nuk qenë të mira. Trupat ruse që kishin përparuar përgjatë Frontin Lindor, gjendeshin pak më shumë se 60 milje larg nga “Strofulla e Ujkut”.

 

Fjalë Kryesore:

Të ngjashme