Kosova rrezikon penalizime në vonesat eventuale për TC “Kosova e Re”

Prishtinë | 08 Gus 2019 | 11:54 | Nga Ekonomia Online

Projekti për Termocentralin “Kosova e Re”, mund të përballet me vonesa për shkak të situatës politike, në të cilën po kalon Kosova.

Shpërndarja e Kuvendit të Kosovës që pritet të bëhet më 22 gusht, do të pamundësojë miratimin e pakos financiare që nevojitet si garanci shtetërore për ndërtimin e Termocentralit “Kosova e re”.

Ministri në dorëheqje i Zhvillimit Ekonomik, Valdrin Lluka, thotë për Radion Evropa e Lirë, se aktualisht ky projekt nuk rrezikohet, por në rast të zvarritjes së krijimit të Kuvendit dhe Qeverisë së re, atëherë do të ketë vonesa e pastaj, sipas tij, pasojnë edhe ndëshkimet financiare.

“Nga ana e Kosovës janë kryer shumica e procedurave që i kemi në përgjegjësi kontraktuale, kurse jemi në pritje të një përmbylljeje financiare që duhet të bëhet nga ana e ‘Contour Global’. Kjo përmbyllje financiare pasi të kryhet, shkon si paketë financiare në Kuvendin e Kosovës për aprovim. Përmbyllja e kësaj pakoje financiare, nëse nuk përket me Parlamentin e Kosovës të jetë i themeluar dhe Qeveria të jetë funksionale, atëherë mund të shkaktojë vonesa nga ana jonë, por unë besoj që ka kohë dhe deri në muajin dhjetor kemi kohë që të jemi gati”, thotë Lluka.

Ai shton se nëse deri në dhjetor eventualisht nuk ka Qeveri dhe Kuvend funksional, atëherë mund të shkaktohen vonesa nga ana e Kosovës, e cila siç thotë ai, nuk do të ishte e mirëpritur nga asnjëra palë.

Garancia shtetërore për pakon financiare për ndërtimin e Termocentralit “Kosova e Re”, kërkon 2/3 e votave të deputetëve të Kosovës.

Në anën tjetër, përfaqësues të bizneseve thonë se ekonomia e Kosovës dhe projektet kapitale në vazhdimësi po pengohen nga ciklet e shpeshta të zgjedhjeve, në të cilat vendi ka kaluar viteve të fundit.

Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Berat Rukiqi, thotë për Radion Evropa e Lirë se është e rëndësishme që projekti i termocentralit të mos ketë vonesa në procedura edhe për shkak të penalizimeve, por edhe për shkak të investimit.

Të ngjashme